Zakaj začne med uživanjem ananasa peči jezik
Ananas je slasten tropski sadež, ki je pri nas sicer na voljo tekom celega leta, vendar ga pogosteje začnemo uživati, ko se zunanje temperature dvignejo na 20+ stopinj Celzija.
S poletjem tik pred vrati, je tudi ananas pogosteje na naših krožnikih. Ampak, ali tudi ti med uživanjem tega sočnega rumenega sadeža občutiš neprijeten, pekoč občutek na jeziku? Ali pa ti med uživanjem ananasa začne celo teči kri z jezika?
Za to so krive mikroskopsko majhne iglice rafidi, ki jih ananas vsebuje na tisoče. Tí kristali kalcijevega oksalata zbadajo celično membrano in ustvarjajo luknjice v njej ter s tem povzročajo draženje.
Bomo zaradi tega nehali uživati ananas? Absolutno ne! 🍍
Preberi si tudi:
Zakaj bi morala ananas vključiti v svojo prehrano in negovalno rutino
Ananas je s svojim sladkim in kiselkastim okusom lahko okusen dodatek tvoji prehrani skozi vse leto. Velika rezina vsebuje približno 80 kalorij in zagotavlja približno 90 % priporočenega…