Zdrav recept: Domači ketchup z datlji
Sezona piknikov je vse bliže in bliže, kar pomeni ogromno na žaru pečene hrane in slastnih pomak, brez katerih si le redko kdo predstavlja hrano z žara. Seveda govorimo o majonezi, ajvarju, gorčici in kečapu. Kako narediš zdravo vegansko majonezo smo ti že razkrili, danes pa ti predstavljamo še recept za zdravi ketchup, ki namesto rafiniranega sladkorja vsebuje datlje.
Domači ketchup z datlji
Sestavine:
- 1/2 skodelice izkoščičenih datljev; narezanih
- 1 170-gramsko pločevinko paradižnikove mezge
- 1 400-gramsko pločevinko paradižnikov; narezanih
- 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
- 1/2 skodelice vode
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1/4 čajne žličke kajenskega popra
- 1/4 čajne žličke mešanice začimb
Priprava:
1. V ponev dodaj vse sestavine.
2. Kuhaj na zmernem ognju, dokler ne začne tekočina brbotati.
3. Zmanjšaj ogenj in pokrito kuhaj še nadaljnjih 15 minut.
4. Zmes prelij v blender ali multipraktik in zimksaj do gladkega (pozor, pokrov je lahko vroč!).
5. Tekočino prelij nazaj v ponev in na nizkem ognju pokrito kuhaj še nadaljnjih 10 minut.
6. Shranjuj v hladilniku do 3 tedne ali v zamrzovalniku do 2 meseca.