Zdrav recept: Piškoti iz bananinega kruha
Puhasti in zdravi bananini piškoti, narejeni iz mešanice mandljeve in kokosove moke ter so brez glutena in žitaric. Bananini piškoti imajo okus kot rezina tvojega najljubšega bananinega kruha, nadgradiš pa jih lahko s slastno kremo iz kremnega sira. Enostavne in zdrave piškotke lahko uživaš za zajtrk, malico ali sladico.
Piškoti iz bananinega kruha
Sestavine (za 12-14 piškotov):
Mokre sestavine:
- 2 žlici stopljenega in ohlajenega kokosovega olja
- 1/2 skodelice pretlačene zrele banane (iz 1 srednje zrele banane)
- 1/4 skodelice organskega trsnega sladkorja (ali kokosovega sladkorja)
- 1 jajce; sobne temperature
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
Suhe sestavine:
- 1 1/4 skodelice fine blanširane mandljeve moke (ne klasične mandljeve moke)
- 1/4 skodelice kokosove moke
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke soli
Za kremo iz kremnega sira:
- 1/2 skodelice sladkorja v prahu
- 2 žlici kremnega sira; sobne temperature
- 2 žlici masla; sobne temperature
- 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije
- 1/2 žličke mandljevega mleka, če je potrebno, za redčenje zmrzali
Za okras:
- 1/4 skodelice nasekljanih prepraženih orehov
Priprava:
1. V večjo skledo daj kokosovo olje sobne temperature, pretlačeno banano, sladkor, jajce in vaniljev ekstrakt. Miksaj, dokler ne nastane gladka masa. Nato dodaj mandljevo moko, kokosovo moko, sodo bikarbono, cimet in sol. Miksaj, dokler ne nastane mehko testo. Med ogrevanjem pečice postavi testo za 5 minut v hladilnik, da se ohladi.
2. Pečico segrej na 175°C. Velik pekač obloži s peki papirjem.
3. Z rokami testo zvaljaj v kroglice velikosti golf žogice. Postavi na pripravljen peki papir, nato z dlanjo splošči vsako kroglico testa, vendar naj bodo piškoti lepi in okrogli. Pred peko naj bodo debeli približno 1/2 cm. Peci 9-12 minut.
4. Vzemi iz pečice in pusti, da se piškoti 5-10 minut ohlajajo na pekaču ter postajajo vedno bolj čvrsti, nato pa jih prestavi na rešetko, da se piškoti popolnoma ohladijo pred okraševanjem.
5. Za kremo: V srednje veliki skledi ali posodi električnega mešalnika zmešaj sladkor v prahu, kremni sir, zmehčano maslo in ekstrakt vanilije. Če je krema pregosta, lahko dodaš žličko mleka, da postane mazljiva. Vsak piškot okrasi, nato pa potrosi s sesekljanimi orehi. Zaključi z malo cimeta. Piškotki bodo vsak dan mehkejši.
Piškote lahko dan ali dva hraniš v posodi pri sobni temperaturi, potem pa jih hrani v hladilniku do enega tedna ali v zamrzovalniku do 2 meseca.
(Vir: Ambitious Kitchen)