Zdravje: Kaj dejansko pomeni, če imaš krajšo menstruacijo

Nobenega dvoma ni, da menstruacija ni zabavna. Glavoboli, bolečine v hrbtu, krči, spremembe razpoloženja, utrujenost in drugi simptomi niso nikoli dobrodošli obiskovalci. Večina med nami bi si torej oddahnila, če bi se menstruacija končala predčasno. Ampak če se menstruacija konča prezgodaj, to lahko pomeni, da je nekaj narobe in težko se je veseliti zgodnjega konca, ko pa te skrbi, ali je s tabo res vse v redu.

Običajno menstruaicja traja nekje med 3 in 7 dnevi in odvisno od zgodovine tvoje družine, si lahko nagnjena k daljšim ali krajšim menstruacijam ter daljšim ali krajšim ciklom. Celo dvodnevna menstruacija je tretirana kot zdrava, če imaš tudi običajno krajše menstruacije. V kolikor pa imaš običajno daljše menstruacije, nato pa nastopi krajša in ne tako močna, bi bilo pametno obiskati ginekologa, da izključi morebitno nosečnost ali kakšne bolezni.

Kdaj obiskati zdravnika

Prva stvar, ki jo bo ginekolog verjetno preveril je možna nosečnost. Ko se oplojeno jajčece pritrdi na maternično sluznico, lahko pride do implantacijske krvavitve. Ta krvavitev je lažja od običajne menstruacije in ponavadi traja en do dva dneva ter je običajno svetlo roza do temno rjave barve. Vsaditvena krvavitev se običajno zgodi približno 10 do 14 dni po zanositvi in ​​čeprav je ne doživijo vse nosečnice, krvavitve, ki ustrezajo temu opisu, zdravniki pogosto smatrajo za možen simptom nosečnosti.

Drug potencialni vzrok zelo kratko menstruacijo pa je perimenopavza, ki jo ženske lahko začnejo doživljati od tridesetih do petdesetih let. Zaradi hormonskih sprememb pred menopavzo lahko ljudje opazijo, da se jim menstruacija spremeni. Če tvoj skrajšani ali manj pogosti cikel spremljajo vročinski vali, težave s spanjem, nočno znojenje ali suhost nožnice, se o tem pogovori s svojim ginekologom.

Anovulatorni cikel ali kadar jajčniki ne sprostijo jajčeca, lahko prav tako povzroči kratko menstruacijo ali madeže. Če kratek cikel spremljajo mrzlica, zvišana telesna temperatura, bolečine v medenici, motnje v delovanju črevesja, motnje v delovanju mehurja ali nenormalni vaginalni izcedki, potem bi lahko imela anovulatorni cikel. Še ena hormonska težava, ki lahko povzroči izjemno kratke ali neredne menstruacije pa je sindrom policističnih jajčnikov, ki prinaša neredne menstruacje, neplodnost, pretirano rast dlak, debelost, mastno kožo in akne ter ciste na jajčnikih.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry