Domov » Lepota & zdravje » Zdravje: Kako lahko enostavno sami doma naredimo alkalno vodo

Zdravje: Kako lahko enostavno sami doma naredimo alkalno vodo

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Zdravje: Kako lahko enostavno sami doma naredimo alkalno vodo
📷 Pixabay

Voda je zelo koristna za tvoje zdravje, o tem ni nobenega dvoma. Ampak ali so ene vode boljše zate od drugih? Odvisno od tega, koga to vprašaš. Medtem ko je veliko ljudi povsem zadovoljnih z uživanjem navadne H20, obstaja tudi skupnost ljudi, ki prisegajo na funkcionalne vode – H2O z dodanimi posebnimi sestavinami (kot so zelišča, vitamini in antioksidanti), ki naj bi prinašale koristi za zdravje.

Ena od najbolj znamenitih takšnih vod je alkalna voda. Hitra lekcija o kislo/bazičnem: vsaka hrana in pijača ima pH raven, ki se razprostira med 0 (zelo kislo) in 14 (zelo bazično oziroma alkalno). Pitna voda ima običajno pH vrednost 7, alkalna voda pa med 7,5 in 9. Zagovorniki uživanja večinoma alkalne hrane in pijače trdijo, da alkalna živila pomagajo ohraniti pH raven krvi čim bolj alkalno. Po drugi strani pa naj bi bolj alkalne ravni pripomogle k manjšemu tveganju za razvoj številnih bolezni, vključno z rakom in artritisom ter povečale ravni energije, zmanjšale vnetja in imele še številne druge koristi za zdravje. Alkalna voda prihaja iz izvirov ali arteških vodnjakov na območjih, kjer je veliko raztopljenih mineralov, lahko pa jo naredimo tudi sami.

Nekateri ljudje celo verjamejo, da bolj kot je alkalno telo, manj verjetnosti je, da bomo zboleli. Študija, objavljena v The Annals of Otology, Rhinology and Laryngology, je pokazala, da bi lahko pitje naravno gazirane, arteške alkalne vode s pH 8,8 pomagalo deaktivirati pepsin – encim, ki povzroča refluks kisline.

In kako lahko alkalno vodo naredimo sami doma?

Omisli si vodni ionizator
Eden od najučinkovitejših načinov za pripravo alkalne vode doma je investicija v vodni ionizator, ki deluje kot vodni elektrolizer. V napravi se izvede elektrokemični proces, ki deluje tako, da loči negativne in pozitivne elektrode v vodi. Naprava vrne dva toka vode: alkalno v enem toku in kislo v drugem. Ionizator je zelo učinkovit v pridelavi osnovne vode. Najbolje pa je to, da vodo alkalizira brez vnosa kakršnihkoli drugih dodanih snovi.

Uporabi sodo bikarbono
Ne, soda bikarbona ni dobra le za peko piškotov in peciv. S pH vrednostjo 9 je ena od najbolj priljubljenih in enostavnih načinov alkaliziranja vode. Zmešaj 1/8 čajne žličke sode bikarbone v 2 dcl prečiščene vode. Dobro premešaj, da se soda bikarbona popolnoma raztopi. Ampak pozor: soda bikarbona vsebuje precejšnje količine natrija, tako da če paziš na vnos soli, potem raje poskusi kakšno drugo opcijo.

Dodaj pH kapljice
Medtem ko je soda bikarbona zelo uporabna še za druge stvari, pa so pH kapljice posebej oblikovane, da navadno vodo spremenijo v alkalno. Te tekoče kapljice so narejene iz visoko koncentriranih mineralov in elektrolitov, zato je potrebno v vsak kozarec vode dodati le nekaj kapljic, da se poveča njen pH. Poleg dodajanja v pitno vodo, pa ljubitelji pH kapljic le-te dodajajo tudi v kisle napitke – kakršna je kava – da izravnajo kislost.