Domov » Prehrana & Recepti » Zdravo in slastno: Jogurtova 50-kalorijska čokoladna torta

Zdravo in slastno: Jogurtova 50-kalorijska čokoladna torta

Prehrana & ReceptiRecepti
Zdravo in slastno: Jogurtova 50-kalorijska čokoladna torta
📷 Profimedia

Enostavna nizkokalorijska, nizkomaščobna čokoladna torta!

Nemogoče, je mogoče. Čokoladna torta, med uživanjem katere nimaš občutka krivde, saj je narejena iz samih zdravih sestavin, poleg tega pa tudi nizkokalorična. En kos (brez preliva) vsebuje le 50 kalorij!

50-kalorijska čokoladna torta

Sestavine:

  • 80 g (1/3 skodelice) posnetega mleka; sobne temperature
  • 180 g jogurta brez okusa; sobne temperature
  • 60 g ovsenih kosmičev (brezglutenskih, če želiš brezglutensko torto)
  • 100 g stevije ali eritritola
  • 1 jajce; sobne temperature
  • 50 g kakava v prahu
  • 3/4 čajne žličke sode bikarbone
  • ekstrakt vanilije; neobvezno

Za dietni preliv:

  • 70 g temne čokolade (z vsaj 75% kakava)
  • 45 g (3 jedilne žlice) mleka
  • 20 g (1 jedilna žlica) jogurta
  • sladilo po želji

Priprava:

1. V skledo zlij jogurt, vanilijo in mleko ter premešaj z metlico.
2. 45 sekund segrevaj v mikrovalovni pečici.
3. V toplo jogurtovo zmes z metlico vmešaj kakav, nato pa še sladilo in na koncu jajce.
4. V multipraktiku ovsene kosmiče zmiksaj v moko. Dodaj sodo bikarbono in z vilico premešaj.
5. Suho mešanico hitro in temeljito vmešaj v čokoladno zmes. Testo vlij v s peki papirjem obložen okrogel pekač s premerom 20 cm, ki si mu z maslom predhodno namastila tudi obod. Delati moraš zelo hitro, saj se soda bikarbona v trenutku, ko jo vliješ v tekočo zmes, aktivira.
6. Postavi v pečico, segreto na 160°C in peci približno 35 minut oziroma dokler iz sredine ne izvlečeš čistega zobotrebca.
7. Na stojalo z režami položi peki papir in torto s pekačem vred obrni, da pade iz pekača na stojalo.
8. Za preliv v manjši skledi z žlico zmešaj jogurt, mleko in sladilo, nato pa še z lopatico stopljeno čokolado. Nekaj časa mešaj, da nastane homogena zmes, ki se bo med ohlajanjem še nekoliko zgostila.
9. Prelij preko torte in enakomerno razmaži.
10. Torto shranjuj na sobni temperaturi, saj se bo v hladilniku čokoladni preliv strdil.