Zdravo in slastno: Ovseni piškoti s čokoladnimi koščki

Veganski, brezglutenski in brez sladkorja!

Slastni in zdravi piškoti iz ovsenih kosmičev so odlični za zajtrk ali sladico, poleg tega pa primerni tudi za doječe matere, saj ovseni kosmiči in laneno seme spodbujata nastajanje mleka. In ne le to, vsebujejo tudi ogromno zdravih maščob!

Ovseni piškoti s čokoladnimi koščki

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica mletega lanenega semena
  • 3 jedilne žlice vode sobne temperature
  • 1/4 skodelice stopljenega in ohlajenega kokosovega olja
  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 2/3 skodelice ovsene moke; po želji brez glutena
  • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev; po želji brez glutena
  • 1/2 skodelice nastrganega kokosa (ne uporabljaj kokosovih lističev)
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice čokoladnih kapljic ali sesekljane čokolade; po želji veganske
  • morska sol za dekoracijo

Priprava:

1. Pečico segrej na 175°C. Pekač za piškote obloži s peki papirjem.
2. V srednje veliki posodi zmešaj mleto laneno seme in vodo ter pusti stati 5 minut. Medtem pripravi vse ostale sestavine. Po 5-ih minutah bo ‘laneno jajce’ pripravljeno in v skledo lahko dodaš stopljeno in ohlajeno kokosovo olje, kokosov sladkor in ekstrakt vanilije; stepi z metlico skupaj do gladkega.
3. Nato dodaj ovseno moko, ovsene kosmiče, nastrgan kokos, sodo bikarbono in sol. Mešajte, dokler niso vse sestavine dobro premešane. Vmešaj še čokolado.
4. Z zajemalko za sladoled na peki papir polagaj za približno eno jedilno žlico mase. Med piškoti naj bo približno 3-4 cm prostora. Iz mase bo nastalo približno 10 piškotov.
5. Če si želiš debelejše piškote, jih pusti takšne, kot so, če pa si želiš tanjše, pa jih z žlico le nekoliko splošči.
6. Peci jih 9-12 minut, dokler se robovi ne obarvajo zlato-rjave barve. Ko so pečeni, na vsakega potresi malo soli.
7. Piškoti naj se ohlajajo na sobni temperaturi 10-15 minut, preden jih prestaviš na reže.