fbpx

Zdravo sladkanje: Presni Twix z datljevo-bananino karamelo

100% brez slabe vesti, brez glutena in brez oreščkov!

Presna in veganska sladica je zdrava različica priljubljene slaščice Twix. Presni Twix je oblit s hrustljavo čokolado, notranjost pa je sladka in kremna zaradi datljevo-bananine karamele.

Presni Twix z datljevo-bananino karamelo

Sestavine:
Za biskvit:

  • 1 skodelica (brezglutenskih) ovsenih kosmičev
  • ščepec soli
  • postrgana sredica polovice vanilijevega stroka
  • 8 medjool datljev; brez pešk
  • 3 jedilne žlice vode

Za datljevo-bananino karamelo:

  • 12 medjool datljev; brez pešk
  • 1 manjša banana
  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja
  • postrgana sredica polovice vanilijevega stroka
  • ščepec soli
  • 2 jedilni žlici vode
  • 2 čajni žlički chia semen

Za čokoladni preliv:

  • 140 g presne temne čokolade
  • ALI 1/2 skodelice stopljenega kokosovega olja + 1/2 skodelice kakava v prahu + 1/4 skodelice javorjevega sirupa

Priprava:

1. Kvadratni pekač velikosti 15 x 15 cm obloži s peki papirjem.
2. V multipraktiku zmelji ovsene kosmiče v ovseno moko. Ni treba, da je moka popolnoma gladka, le velikih kosov kosmičev ne sme vsebovati.
3. Moki dodaj sol, vanilijo in datlje. Miksaj toliko časa, da ni več velikih kosov datljev in so enakomerno pomešani z ovseno moko. Dodaj vodo in miksaj tako dolgo, da nastane piškotnemu testu podobna zmes.
4. Zmes pritisni ob dno obloženega pekača in postavi v zamrzovalnik.
5. V istem multipraktiku zmiksaj vse sestavine za karamelo. Miksaj toliko časa, da nastane gladka zmes, ki jo nato z lopatico enakomerno razporedi po ohlajenem biskvitu.
6. Postavi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure. Datljevo-bananina karamela nikoli ne bo zamrznila v trdno stanje, ampak brez skrbi.
7. Po pretečenem času razreži Twix biskvit na 12 enakih kvadratnih delov. Posamezne plošice položi na pladenj obložen s peki papirjem in ga nato postavi nazaj v zamrzovalnik.
8. Med tem časom naredi čokoladni preliv. Čokolado stopi v mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli, vendar moraš paziti, da temperatura čokolade ne preseže 47°C. Lahko pa narediš tudi čokoladni preliv, tako da v posodici na vodni kopeli zmešaš zgornje tri sestavine.
9. Ko je preliv narejen, vzemi ploščice iz zamrzovalnika in jih posamezno pomakaj v čokoladni preliv. Otresi odvečno čokolado in Twix-e polagaj nazaj na peki papir. Pladenj postavi nazaj v zamrzovalnik, da se čokolada strdi.
10. Uživaj!

Zdravo sladkanje: Presni Twix z datljevo-bananino karamelo
(Crazy Vegan Kitchen)