Zdravo sladkanje: Presni in veganski tiramisu

Kremast in slasten presni tiramisu popolnoma brez mlečnih izdelkov. Baby piškote sta zamenjali dve plasti hrustljavih zdrobljenih lešnikov in orehov, tiramisu vanilijevo kremo pa krema iz indijskih oreškov z vanilijo.

Presni in veganski tiramisu

Sestavine:
Podloga in srednja plast:

  • 75 g (3/4 skodelice) praženih lešnikov brez lupine
  • 75 g (3/4 skodelice) orehov
  • 40 g (1/3 skodelice) kokosove moke
  • 60 g (1/2 skodelice) zmletih mandljev
  • 90 g (1/2 skodelice) datljev
  • 3 jedilne žlici (42 g) kokosovega olja, stopljenega

Čokoladna kremna plast:

  • 1/2 skodelice (200 ml) polnomastnega kokosovega mleka
  • 80 g (1/3 skodelice) kakavovega masla
  • 2 jedilni žlici (15 g) kakava v prahu
  • 45 g (1/4 skodelice) datljev
  • semena iz polovice vanilijevega stroka ALI 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 45 ml kuhane kave ALI 3-4 čajne žličke instant kave zmešane z 1-2 jedilnima žlicama vrele vode
  • 3 jedilne žlice ruma
  • 2 jedilni žlici (28 g) kokosovega olja ali ghee masla, stopljenega

Svetla kremna plast:

  • 1 skodelica (120 g) indijskih oreščkov, namočenih 8 ur ali čez noč
  • 1/4 skodelice (60 ml) polnomastnega kokosovega mleka
  • 1/4 skodelice (55 g) kokosovega olja, stopljenega
  • 2 jedilni žlici (40 g) medu
  • 1 jedilna žlica (14 g) stopljenega kakavovega masla
  • semena iz polovice vanilijevega stroka ALI 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Zdravo sladkanje: Presni in veganski tiramisu
(Peachy Palate)

Priprava:
Podloga in srednja plast:
1. V multipraktiku zmiksaj datlje v pasto. Preloži pasto v posodico in nato v istem multipraktiku zmelji lešnike in orehe. Dodaj še vse ostale sestavine za podlogo in dobro zmiksaj.
2. Pol mase preloži v pekač velikosti 15×15 cm obložen s peki papirjem. Enakomerno jo razporedi in pritisni ob dno.
3. Postavi pekač v hladilnik in ta čas naredi čokoladno kremno plast. Drugo polovico podloge pusti na sobni temperaturi.

Čokoladna kremna plast:
4. V multipraktiku zmiksaj datlje v pasto. Dodaj kokosovo mleko in zmiksaj v homogeno zmes.
5. Dodaj vse ostale sestavine za čokoladno plast in zimksaj do gladkega.
6. Vzemi pekač iz hladilnika in kremo prelij po podlogi. Po vrhu enakomerno nadrobi preostalo polovico mase za podlogo in jo le nekoliko potisni v kremo.
7. Postavi v hladilnik in začni delati svetlo plast.

Svetla kremna plast:
8. V visoko zmogljivem blenderju zmiksaj namočene in odcejene indijske oreščke z kokosovim mlekom. Dodaj še vse ostale sestavine in zmiksaj do gladkega.
9. Prelij po vrhu nadrobljene plasti in kremo enakomerno razporedi.
10. Postavi nazaj v hladilnik čez noč oziroma za vsaj 4 ure.
11. Vzemi tiramisu iz pekača, ga razreži na 9 kosov in po vrhu potresi s kakavom. V hladilniku ga lahko hraniš vse do enega tedna, v zamrzovalniku pa tudi en mesec.

Zdravo sladkanje: Presni in veganski tiramisu
(Peachy Palate)