Domov » FIT » Zdravstvena dilema: Je v času prehlada prepovedano telovaditi?

Zdravstvena dilema: Je v času prehlada prepovedano telovaditi?

FITLepota & zdravjeZdravje
Zdravstvena dilema: Je v času prehlada prepovedano telovaditi?
📷 Profimedia

Končno si našla vadbeno rutino, ki ti ustreza – super! Potem pa pride nadležna bolezen. Bi morala v času prehlada kljub vsemu oditi na fitnes ali je bolje, da se pred ponovnim treningom najprej popolnoma pozdraviš? Pa poglejmo…

Splošno pravilo pravi, da v kolikor se simptomi bolezni pojavijo nad vratom, lahko telovadiš, če pa so pod vratom pa treninge vsekakor raje prestavi na takrat, ko bodo simptomi bolezni nekoliko izveneli in se boš počutila bolje.

Primeri bolezni s simptomi “nad vratom”: prehlad, zamašen nos ali blago vneto grlo.

Primeri bolezni s simptomi “pod vratom”: bolečine v prsnem košu, bolečine v mišicah po telesu, razdražen želodec itd.

Raziskovalci na univerzi Ball State so ugotovili, da zmerna vadba ne vpliva na trajanje ali resnost prehlada. Pravzaprav je študija, objavljena v Annals of Family Medicine razkrila, da lahko zmerna aerobna vadba – od 30 do 45 minut na dan kot so hoja, kolesarjenje ali tek – za več kot polovico zmanjšajo tveganje za okužbe dihal.

Najbolje torej je, da poslušaš svoje telo in nikar ne pretiravaš. Če se ti zdi, d aimaš dovolj energije za trening, potem ga vsekakor opravi (in bodi medtem uvidevna do drugih ter pazi, da ne širiš bacilov – vsakič, ko zakašljaš ali kihneš, usta prekrij z roko in vse naprave po uporabi očisti z razkužilnimi robčki). Če se počutiš popolnoma za nič, potem za dan ali dva pozabi na treninge, saj to na dolgi rok ne bo niti malo vplivalo na tvoje rezultate.