Domov » Zanimivosti » Že veš, zakaj bi morala prozorno folijo shranjevati v zamrzovalniku?

Že veš, zakaj bi morala prozorno folijo shranjevati v zamrzovalniku?

Zanimivosti
Že veš, zakaj bi morala prozorno folijo shranjevati v zamrzovalniku?
📷 ChicWrap

Mi smo poskusili in nikoli več je ne bomo položili v predal!

Problem: Prozorna folija se rada sprijema skupaj in občasno je lahko ravnanje z njo prava muka.

Rešitev: Prekrivanje ostankov hrane na krožniku s folijo bi bilo precej bolj enostavno, če bi v kuhinji naredila le eno preprosto zamenjavo. Namesto, da prozorno folijo shranjuješ v predalu, jo prestavi v zamrzovalnik.

Material začasno izgubi nekaj svoje lepljivosti, ko ga shranjujemo na hladnem zaradi dveh razlogov: 1. Hladen zrak zmanjša naelektrenost. 2. Molekularna sestava plastične folije – polietilen z dodanimi lepili – se spremeni, ko je izpostavljena nižjim temperaturam.

“Adhezijo med plastičnimi kosi povzročajo molekule na površini, ki se preoblikujejo in skupaj tvorijo šibke kemične vezi,” je pojasnil dr. Chad Orzel, izredni profesor za fiziko in astronomijo na univerzi Union College. “Nižja temperatura lahko ta proces malo zavira.” Ta teorija je smiselna. In kaj se zgodi, ko jo dejansko preizkusiš?

Plastično folijo je veliko lažje odviti, poleg tega pa se tudi ne sprijema tako zelo skupaj, kljub vsemu pa z njo enostavno prekriješ hrano. S segrevanjem na sobno temperaturo postaja ponovno vse bolj lepljiva.