Zelenjavna pizza iz ajdove moke in veganskim bešamelom
Sploh obstaja kdo, ki ne mara pizze? To je tako univerzalna jed, ki si jo vsak lahko pripravi na povsem svoj način in prilagodi svojemu okusu. Nisi ljubiteljica bele moke? Naredi si zdravo testo za pizzo iz pirine moke ali pa iz ajdove, ki bo italijansko specialiteto povzdignilo na povsem novo raven. Čeprav se pizzo običajno ne tretira ravno kot zdrav obrok, pa je absolutno lahko! Če jo boš od začetka do konca pripravila sama doma iz svežih in polnozrnatih živil, lahko v njej uživaš tudi če si na predpoletni dieti. In ker za ajdovo testo ne potrebuješ kvasa, kar pomeni, da testo ni potrebno vzhajati, bo pizza narejena v ekspresno kratkem času.
Zelenjavna pizza iz ajdove moke in veganskim bešamelom
Sestavine:
Za testo:
- 1/2 skodelice ajdove moke
- 2 jedilni žlici tapioka moke
- 2 jedilni žlici lanenega semena, zmletega
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1/4 skodelice prefiltrirane vode
Za veganski bešamel:
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 jedilna žlica ajdove moke
- 3/4 – 1 skodelice rastlinskega mleka (mandljevo, kokosovo,…)
- ščepec popra
Dodatki na pizzi:
- 2 jedilni žlici paradižnikove omake
- pest špinače
- 1 večji šampinjon, nasekljan
- 1/4 skodelice buče, narezane in popečena
- 1/4 skodelice rdeče paprike, narezane in popečena
- 2 jedilni žlici sušenih paradižnikov, grobo sesekljanih
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 180°C, na večji pekač pa položi peki papir.
2. Testo za pizzo narediš tako, da ajdovo moko, tapioka moko, laneno seme, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in vodo zmešaš v večji skledi. S kuhalnico dobro premešaj, da se sestavine enakomerno razporedijo. Testo mora biti rahlo pocasto, vendar pa se tudi ne sme preveč lepiti na tvoje prste. Če je potrebno, lahko dodaš še malo ajdove moke.
3. Testo oblikuj v kepo in jo položi na peki papir. Testo razvalaj z valarjem ali pa ga razvleci s prsti. Debelino testa prilagodi svojim željam.
4. Testo premaži s paradižnikovo omako, dodaj špinačo, gobe, popečeno bučo in papriko ter sušene paradižnike.
5. Za vegansko bešamel omako v manjši ponvi segrej kokosovo olje. Nato dodaj ajdovo moko in z metlico mešaj približno 10-20 sekund, dokler ni moka rahlo kuhana. Počasi začni dolivati rastlinsko mleko in medtem konstantno mešaj, da ne nastanejo grudice. Popopraj po okusu. Rezultat bi moral biti kremast in gladek bešamel.
6. Pripravljeno pizzo prelij z bešamelom. Peci jo 15-20 minut oziroma dokler ni testo hrustljavo, zelenjava in bešamel pa sta zlato zapečena.