Zimska dobrota: Zdrava in veganska vroča čokolada
Žametno gladka in kremasta vroča čokolada iz le nekaj zdravih sestavin!
Ali sploh obstaja kateri napitek, ki bi bolj prijal v hladnih zimskih dneh kot vroča čokolada? Če vprašaš nas, ne. Ko se vsedeš na kavč pred televizijo, pokriješ z odejo in v rokah držiš toplo skodelico čokoladnega napitka se zdi svet okoli tebe še lepši. In ker preveč sladkorja nikakor ni zdravo za tvoje telo, ti danes predstavljamo zdravo in vegansko vročo čokolado, ki je tako zelo preprosta, da jo boš naredila v vsega skupaj 5-ih minutah. Si pripravljena na zdravo sladkanje?
Zdrava in veganska vroča čokolada
Sestavine (za 2 skodelici):
- 4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
- 3 (ali več) jedilne žlice trsnega sladkorja (ali drugega naravnega sladila: stevia, kokosov sladkor, agavin sirup,…)
- 1/4 skodelice presnega kakava v prahu
- 2 čajni žlički marantin škroba (ali koruznega škroba)
- ščepec soli
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- za dekoracijo: kokosova smetana, cimet, praženi mandljevi lističi, kokos v lističih,…
Priprava:
1. Trsni sladkor, kakav v prahu, škrob in sol zmešaj z metlico v manjši posodi.
2. V srednje veliki posodi segrej na zmernem ognju mandljevo mleko in vanilijo.
3. Nekaj jedilnih žlic vročega mleka dodaj v kakavovo mešanico in premešaj do gladkega. Na ta način se boš izognila grudicam kakava v vroči čokoladi.
4. Kakavovo zmes prelij v posodo z mlekom, zavri in kuhaj na zmernem ognju 5 minut. V tem času se bo tekočina nekoliko zgostila.
5. Odstavi z ognja in pusti stati 5-10 minut, da se ohladi na idealno temperaturo za pitje.
6. Prelij v skodelici in okrasi s stepeno kokosovo smetano ter po vrhu posuj malo cimeta.