Živila, ki bi jih morala redno uživati za (naj)bolj zdrave lase

Ko gre za zdrave in močne lase je brez dvoma najbolj pomembno to, kakšno hrano uživaš dan za dnem. Mediteranski način prehranjevanja, ki vključuje redno uživanje beljakovin, zelenjavo in sadje polno vlaknin, polnozrnate žitarice ter zdrave maščobe iz oreščkov, semen in rastlinskih olj. Uravnotežena prehrana in pravilna izbira živil ti bosta pomagali, da zaužiješ dovolj ključnih hranil, ki ohranjajo kožo, lase in nohte v odlični formi.

Najboljši vitamini in hranila za lase:

  • beljakovine
  • omega-3 maščobne kisline
  • vlaknine
  • železo
  • vitamini A, C, D in E
  • cink
  • vitamini B skupine

Barvito sadje in zelenjava zagotovita različne antioksidante (kot so vitamini A, C in E), ki so potrebni za regeneracijo celic. Delujejo kot oklep, ki ohranja lasne mešičke in kožo na lasišču v tip top formi.
Jajca, morski sadeži, nesladkani mlečni izdelki (kot je jogurt), perutnina, stročnice in fižol zagotavljajo beljakovine – to so gradniki za celice. Mlečni izdelki so polni ključnih mineralov, kot sta cink in kalcij, pogosto pa jih obogatijo tudi s koristnimi vitamini A in D. Redno uživaj tudi polnozrnate žitarice, ki so polne vlaknin, cinka, železa in vitaminov B. Ječmen, proso, ajda, amarant, kvinoja in bulgur so vsi odlična izbira. Vitamini B služijo kot pomočniki v presnovnih reakcijah, ki se odvijajo v telesu in mu omogočajo, da učinkoviteje uporablja beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, ki jih zaužiješ – zlasti v celicah, ki tvorijo kožna in lasna tkiva.

V nadaljevanju ti predstavljamo 14 živil, ki bi jih morala redno dodajati na svoj krožnik:

1. Losos
Bogat z omega-3 maščobnimi kislinami in beljakovinami ima losos še številne druge koristi za zdravje, poleg krepitve las, vključno z zmanjševanjem vnetij in koristmi za centralni živčni sistem (možgane).

2. Jajca
Jajca so polna beljakovin in esencialnih hranil, kot so holin in vitamini A, D in B12, ki prispevajo k zdravju las. Pomembno je, da zaužiješ tudi rumenjak, saj vsebuje največ vitamina D. Dva specifična karotenoida, ki ju najdemo v jajcih – lutein in zeaksantin – prav tako igrata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja celic, zlasti oči, kože in las.

3. Arašidi in arašidovo maslo
1/4 skodelice zagotovi 9 gramov beljakovin, 4 grame vlaknin in edinstven profil antioksidantov. Arašidi so tudi zelo nasitni, zaradi čedar so idealna zamenjava za meso, če si vegetarijanka ali veganka.

4. Špinača
Špinača je polna magnezija, železa in folata, enega od tistih zelo pomembnih vitaminov B skupine. Tudi ostala zelena listnata zelenjava, kakršen je ohrovt, nudi koristi za lase in kožo.

5. Sardine
Čeprav pogosto slišimo, da je losos zelo koristen za zdravje srca, pa tudi sardine vsebujejo omega-3 maščobne kisline in vitamin D, poleg tega pa so tudi zelo priročno pakirane v pločevinki. Dodaj jih v solato ali pa naredi ribji namaz. Sardine so tudi izjemna zamenjava za ostale mastne ribe, saj vsebujejo zelo malo živega srebra.

6. Chia semena
Iščeš vegetarijanski ali veganski nadomestek za omega-3 maščobne kisline? Chia semena jih vsebujejo ogromno, poleg tega pa tudi vlaknine, beljakovine in antioksidante. Ta miniaturna čarobna semena lahko dodaš v kosmiče, juho, vodo, maso za palačinke, smutije, pudinge itd.

7. Oranžna buča
Pol skodelice oranžne buče vsebuje le okoli 80 kalorij in manj kot gram maščobe. Poleg tega pa je oranžna buča tudi polna železa in beta karotena, ki je predhodnik vitamina A – pomemben antioksidant za kožo, poleg tega pa vsebuje tudi vitamina C in E, ki pomagata popraviti poškodovane celice.

8. Grozdje
Tako kot ostala živila rastlinskega izvora je tudi grozdje bogato s polifenolno spojino z antioksidatnimi lastnostmi, ki lahko pomagajo zmanjšati celične poškodbe. Ena skodelica grozdja na dan lahko pomaga zaščititi tkiva pred vnetji.

9. Ajda
Ajda je seme brez glutena (ni žitarica!), njene koristi pa so neskončne. Ajda je polna ključnih antioksidantov in vlaknin, ki te hitreje zasitijo.

10. Polnozrnate testenine
Če bi rada povečala vnos vlaknin, potem vsekakor izberi polnozrnate testenine. Testenine iz 100% polnozrnate moke zagotovijo 7 gramov vlaknin in 8 gramov beljakovin na 55-gramsko porcijo. Namesto smetanove omake si zraven raje skuhaj ogromno zelenjave (sveže, zamrznjene ali iz pločevinke).

11. Paradižniki
Paradižniki so bogati z vitaminom C, ki pomaga številnim encimom pri opravljanju njihovega dela. Eno od teh del je tvorjenje in vzdrževanje kolagena – strukturirana beljakovina, ki jo najdemo v koži.

(RawPixel)

12. Čičerika, leča, fižol in grah
Vsi štirje spadajo med stročnice. So polni rastlinskih beljakovin in vlaknin, zaradi česar so zelo nasitni, poleg tega pa veliko cenejši od mesa.

13. Šparglji
B vitamin folat najdemo v špargljih v izobilju, poleg tega pa tudi v avokadu, pomarančah in brokoliju. To hranilo je odgovorno za sintezo genov in tvorbo rdečih krvnih celic. Prav tako igra pomembno vlogo pri razgradnji beljakovin, s čimer zagotavlja tvorbo lasnih mešičkov.

14. Naravni grški jogurt
Nesladkan grški jogurt vsebuje ogromno beljakovin, poleg tega pa je tudi zelo vsestranski. Lahko ga dodaš v smutije in sladice ali pa narediš slane pomake in testo za pizzo. Največji atribut jogurta: probiotiki – dobre bakterije, ki pomagajo telesu absorbirati hranilne snovi.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry