To so živila, ki jim nikoli ne poteče rok trajanja
V shrambi jih imate lahko leta in leta…
Ko gre za rok trajanja večine živil, si je potrebno zapomniti kar precej datumov in pred uporabo je vedno dobro tudi povonjati živilo. Spoznajte 9 živil, ki jih imate lahko v nedogled na shrambnih policah in jih uživate kadarkoli želite.
Zahvaljujoč čarobnemu delu čebel (imajo posebne encime, ki v bistvu zavirajo rast bakterij) in načinu, kako je predelan za shranjevanje, ima med najdaljši rok trajanja izmed vseh naštetih živil. Kozarec shranjujte tesno zaprt, da se izognete kristalizaciji. Če pa se med strdi, kozarec preprosto potopite v skledo vroče vode in ga vsake toliko časa malo premešajte, dokler se ponovno ne utekočini.Med
Beli kis
Zaradi svoje močne kislosti, bo ogromna steklenica belega, destiliranega kisa ostala nespremenjena do zadnje kapljice.
Žgane pijače
Saj veste, tista fancy steklenica whiskeyja, na kateri se že od lanskega božiča nabira prah? Požirek lahko naredite kadarkoli želite. Pomembno je zgolj to, da jo hranite v suhem in hladnem prostoru in če je ne boste prej spili, bo zdržala tudi več desetletij.
Ampak ne govorimo o umetnih zadevah. Čisti, pravi, 100-odstotni ekstrakt, ki izboljša okus vsem našim najljubšim sladicam. Izkazalo se je, da ga vsebnost alkohola ohranja svežega (in dišečega) za vedno.Ekstrakt vanilije
Posušen fižol
Posušene stročnice so darilo, ki vas vedno znova obdaruje. Vsebujejo polno beljakovin in vlaknin, imajo dolgi rok trajanja in – za razliko od svojih konzerviranih različic – vsebujejo nizko vrednost natrija.
Bel, divji, jasminov, basmati – večina vrst riža zdrži nespremenjena leta in leta. Shranjujte ga v nepredušno zaprti posodi ali embalaži, saj s tem preprečite, da bi žuželke prišle do njega. Edina izjema je rjavi riž, ki vsebuje naravna olja, ta pa povzročajo, da živilo hitreje postane žarko.Riž
Sol
Se spomnite periodnega sistema elementov? No, sol ali natrijev klorid je naravni mineral, ki ga najdemo v zemlji, zato niti ni tako presenetljivo dejstvo, da začimba ostane zelo dolgo sveža. Vendar pa jodizacija zmanjša soli rok trajanja za približno 5 let, tako da raje uporabljajte košer ali morsko sol.
In če gremo na nasprotni konec spektra okusov, pa se sladkor – bel, rjav in celo v prahu – nikoli ne pokvari, saj ne spodbuja rasti bakterij. Morda ga boste morali zgolj malo razrahljati od časa do časa, saj se kaj hitro izsuši in lahko nastanejo trde sladkorne kepe.Sladkor
Instant kava
Kadarkoli potrebujete dozo kofeina (kar je velikorat), je dobro vedeti, da imate lahko v shrambni omari vedno na zalogi ogromne količine kave. Za razliko od sveže mletih kavnih zrn, instant kava ne vsebuje popoloma nič vlage, zato je popolna do zadnje kapljice.