fbpx

To so živila, ki jim nikoli ne poteče rok trajanja

V shrambi jih imaš lahko leta in leta…

Ko gre za rok trajanja večine živil, si je potrebno zapomniti kar precej datumov in pred uporabo je vedno dobro tudi povohati živilo. To je 9 živil, ki jih imaš lahko v nedogled na shrambnih policah in jih uživaš kadarkoli želiš.

Med

(Twenty20)
(Twenty20)

Zahvaljujoč čarobnemu delu čebel (imajo posebne encime, ki v bistvu zavirajo rast bakterij) in načinu, kako je predelan za shranjevanje, ima med najdaljši rok trajanja izmed vseh naštetih živil. Kozarec shranjuj tesno zaprt, da se izogneš kristalizaciji. Če pa se med strdi, kozarec preprosto potopi v skledo vroče vode in ga vsake toliko časa malo premešaj, dokler se popolnoma ne utekočini.

Bel kis

Zaradi svoje močne kislosti, bo ogromna steklenica belega, destiliranega kisa ostala nespremenjena do zadnje kapljice. Kar je zelo dobro, če upoštevamo dejstvo, da ga uporabljamo v solatnih prelivih in v raztopinah za odstranjevanje madežev.

Žgane pijače

(Twenty20)
(Twenty20)

Saj veš, tista fancy steklenica viskija, na kateri se že od lanskega Božiča nabira prah? Požirek lahko narediš kadarkoli želiš. Pomembno je zgolj to, da jo hraniš v suhem in hladnem prostoru in če je ne boš prej spila, bo zdržala tudi več desetletij.

Ekstrakt vanilije

Ampak ne govorimo o umetnih zadevah. Čisti, pravi, 100-odstotni ekstrakt, ki izboljša okus vsem našim najljubšim sladicam. Izkazalo se je, da ga vsebnost alkohola ohranja svežega (in dišečega) za vedno.

Posušen fižol

(Twenty20)
(Twenty20)

Posušene stročnice so darilo, ki te vedno znova obdaruje. Vsebujejo polno beljakovin in vlaknin, imajo dolgi rok trajanja in – za razliko od svojih konzerviranih različic – vsebujejo nizko vrednost natrija.

Riž

(Twenty20)
(Twenty20)

Bel, divji, jasminov, basmati – večina vrst riža zdrži nespremenjena leta in leta. Shranjuj ga v neprodušno zaprti posodi ali embalaži, saj s tem preprečiš, da bi žuželke prišle do njega. Edina izjema je rjavi riž, ki vsebuje naravna olja, ta pa povzročajo, da živilo hitreje postane žarko.

Sol

(Twenty20)
(Twenty20)

Se spomniš periodnega sistema elementov? No, sol ali natrijev klorid je naravni mineral, ki ga najdemo v zemlji. Zato niti ni tako presenetljivo dejstvo, da začimba ostane zelo dolgo sveža. Vendar pa jodizacija zmanjša soli rok trajanja za približno 5 let, tako da raje uporabljaj košer ali morsko sol.

Sladkor

In če gremo na nasprotni konec spektra okusov, pa se sladkor – bel, rjav in celo v prahu – nikoli ne pokvari, saj ne spodbuja rast bakterij. Morda ga boš morala zgolj malo zmehčati od časa do časa, saj se kaj hitro izsuši in lahko nastanejo trde sladkorne kepe.

Instant kava

(Twenty20)
(Twenty20)

Kadarkoli potrebuješ dozo kofeina (kar je vedno), je dobro vedeti, da imaš lahko v shrambni omari vedno na zalogi ogromne količine kave. Za razliko od sveže mletih kavnih zrn, instant kava ne vsebuje popoloma nič vlage. Zato je popolna do zadnje kapljice.