Domov » Lepota & zdravje » Znanstveniki razkrivajo: Je drag šampon res boljši od cenejšega?

Znanstveniki razkrivajo: Je drag šampon res boljši od cenejšega?

Lepota & zdravjeNega
Znanstveniki razkrivajo: Je drag šampon res boljši od cenejšega?
📷 Profimedia

Je dražje res tudi boljše?

O tem razmišljamo, ko v drogeriji stojimo pred polno steno izdelkov za lase: je res vredno odšteti več denarja za šampon ali bodo naši lasje enako dobro očiščeni s cenejšo različico?

No, znanstveniki so nam končno podali odgovor. Angleška raziskava, ki jo je vodila kemičarka dr. Laura Waters, je testirala tri šampone z različnimi sestavinami s cenami med £1 in £40. In rezultati so bili zelo zanimivi.

Izkazalo se je, da so vsi šamponi podobno učinkoviti pri odstranjevanju izdelkov in umazanije z las, vendar pa cenejši šamponi tvoje lase pustijo v slabšem stanju.

“Lasišče proizvaja naravno maščobo imenovano sebum, ki se razširi po celotni dolžini las,” pojasnjuje Laura. “Nesnaga v zraku in umazanija se prilepita na lase in naloga vsakega šampona je, da odstrani umazanijo in ostanke izdelkov ter odmrle kožne celice.”

Vsi trije šamponi so vsebovali isto čistilno sestavino imenovano površinsko aktivna snov, ki odstrani vsakršno umazanijo v kombinaciji z vodo in pusti lasje popolnoma čiste. Vendar pa je eksperiment pokazal, da cenejše različice šamponov ne vsebujejo tudi negovalnih sredstev, kot jih dražje različice. Kar pa pomeni, da so lasje po pranju zato bolj nagnjeni k statiki in, precej nenavadno, bolj pritegnejo umazanijo na lase.

Ali to pomeni, da si bomo z dražjim šamponom lahko manj pogosto umivale lase?!

Če se želiš prepričati ali tvoj šampon vsebuje vse pomembne negovalne sestavine, samo dobro preglej sestavine na embalaži. Če med njimi najdeš besede, kot so polyquaternium, quaternium ali katerokoli besedo, ki ima končnico ‘-ium‘, potem si lahko pomirjena, saj so tvoji lasje v dobrih rokah.