Domov » Lepota & zdravje » 10 skrivnosti ljudi, ki nikoli ne zbolijo

10 skrivnosti ljudi, ki nikoli ne zbolijo

Lepota & zdravjeZdravje
10 skrivnosti ljudi, ki nikoli ne zbolijo
📷 Envato Elements

1. korak: Dan začni s črnim čajem.

Nihče ni blagoslovljen z nadzemeljskim imunskim sistemom – nekateri ljudje dejansko trdo garajo za to, da ne zbolijo za gripo in prehladi. V svojo vsakdanjo rutino so umestili določene navade, ki jih branijo pred boleznimi. Bi tudi ti letošnje leto rada preživela brez kašljanja in smrkajočega nosu? Beri naprej…

Spat gredo ob točno določeni uri
Raziskave že leta razkrivajo, da tisti, ki spijo 8 ur ali več na noč, imajo trikrat manj možnosti, da bodo zboleli v primerjavi s tistimi, ki spijo manj kot 7 ur. En razlog: ponoči se naša telesa samopopravljajo in uravnavajo stresne hormone, zaradi katerih lahko postanemo bolj dovzetni za okužbe.

Uživajo živila različnih barv
Polnjenje krožnika z živili, ki kar prekipevajo od antioksidantov, kakršen je sladek krompir (beta-karoten), citrusi in paprike (vitamin C), mandlji (vitamin E) in rdeče grozdje ali rdeče vino (resveratrol) obnovijo celice, ki so se poškodovalev borbi proti bacilom in bakterijam. Zelo pomembno je, da redno uživaš sadje, zelenjavo, oreščke in puste bedljakovine.

Pijejo črni čaj
Nedavna študija v Ameriki je razkrila, da ljudje proizvajajo trikrat več interferonov (močne beljakovine, ki uničujejo virusne napadalce ob stiku), če vsak dan popijejo 6 dcl črnega čaja – verjetno zato, ker je ta vrsta čaja naravno močna v antioksidantih. Torej, če želiš preprečiti prehlade, pozabi na jutranjo kavo in dan raje začni s črnim čajem.

Veliko se družijo
Zmeni se s kolegico, še zlasti če imaš težave v službi ali doma. Nedavna raziskava je pokazala, da ljudje, ki imajo v stresnih situacijah dobro “socialno podporo”, manj verjetno zbolijo. Imunsko odpornost pa še bolj okrepi objemanje, zato se čim večkrat objemi s partnerjem, kolegico in sorodniki.

Nosijo copate
Ohranjanje toplih stopal je izjemno pomembno v času sezone grip in prehladov. Zakaj? Mrzla stopala pošiljajo signale v možgane, da naj začnejo shranjevati telesno toploto, kar pomeni, da bo telo začelo zmanjševati pretok krvi v območja, ki hitro izgubijo toploto. In ker zmanjšan pretok krvi pomeni manj belih krvnih celic, ki se borijo proti okužbam, boš bolj izpostavljena bakterijam.

Imajo zdravo črevesje
Zunanji svet čisto vsak dan vnašaš v usta in čeprav je večina bakterij in mikrobov neškodljivih, lahko zaradi nekaterih zboliš. To pa je trenutek, ko glavno vlogo odigra tvoje črevesje. Dobre bakterije lahko izboljšajo tvoj imunski sistem, zato je med sezono grip in prehladov dobro razmisliti o jemanju probiotičnih dodatkov, ki vsebuje koristne bakterije. Probiotike pa lahko v telo vneseš tudi z naravnimi živili, kakršni so jogurt, kefir, kislo zelje, kombuča, kisle kumarice,…

Pogosto izgovorijo “om”
Neka študija je razkrila, da meditacija ali vadba krepi imunsko funkcijo. Poskusi tečaj joge, ki združuje lahkotno jogo z globokim dihanjem in meditacijo, kot je restavratorska joga.

Roke umivajo v ključnih trenutkih
Ni ti treba pretiravati z umivanjem rok. Možnosti, da bi zbolela lahko zmanjšaš za 16% do 50%, če si roke umiješ pred uživanjem hrane, pred in potem, ko pripravljaš hrano, po obisku toalete in po kašljanju ali kihanju. Povsem zadovoljivo je čiščenje rok z milom in vodo (20 sekund), v kolikor pa si rok ne moreš umiti, pa imej vedno s seboj razkužilo za roke s 60% alkohola.

Gledajo televizijo
Ne, ne cel dan, ampak le 30 minut. Raziskovalci na univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu so ugotovili, da lahko kratek, pomirjujoč odmor zmanjša tveganje za razvoj bolezni do 80%. Stresni hormoni kortizol in adrenalin upočasnjujeta bele krvne celice, zaradi česar le-te težje ubijejo viruse. Zabaven premor, po katerem se počutiš sproščeno, pa v nekaj minutah zmanjša ravni kortizola in adrenalina, kar omogoča tvojemu imunskemu sistemu, da agresivno napade vsiljivce (viruse in bakterije).

Ne dotikajo se obraza
Težko se je upreti jutranjemu mencanju oči, vendar pa ti ravno to lahko pomaga, da ne zboliš, je razkrila študija iz leta 2013 – dotikanje obraza poveča verjetnost za okužbo dihalnih poti za kar 41%.