10 zanimivih dejstev o kostanjih
Mrzli večeri in pečen kostanj pred televizijo gredo kot z roko v roki. Danes, 14. decembra pa je še prav poseben dan, saj praznujemo svetovni dan pečenega kostanja. In prav zato ti razkrivamo 10 zanimivih dejstev o tem slastnem jesensko-zimskem živilu.
1. Kostanj gojijo že več kot 4000 let.
2. Za zgodnje kristjane je kostanj simboliziral čistost.
3. V Turčiji in nekaterih delih Evrope in Azije je kostanj zamenjal žitarice kot vir ogljikovih hidratov.
4. Na Japonskem, v Italiji in Franciji je kostanj tradicionalno veljal za hrano revnih.
5. Kostanji so edini oreščki, ki vsebujejo vitamin C (100 g zagotovi 40% dnevnih potreb po tem vitaminu).
6. Na Japonskem kostanj predstavlja mojstrstvo in moč in ga tradicionalno postrežejo za novo leto.
7. Pečenje kostanja je priljubljeno na severu Kitajske, Koreje, jugovzhodne Azije, Turčije ter nekaterih ostalih evropskih državah.
8. Kitajska proizvede več kot dvakrat več kostanja kot njen največji konkurent, Turčija.
9. Največje in najstarejše kostanjevo drevo raste na Siciliji na gori Etna. Staro je med 2000 in 4000 let, premer njegovega debla pa meri skoraj 58 metrov.
10. Povprečna življenjska doba enega kostanjevega drevesa je med 200 in 800 let.