Domov » Prehrana & Recepti » 10 živil, ki bi jih morala vsaka ženska uživati pogosteje

10 živil, ki bi jih morala vsaka ženska uživati pogosteje

Prehrana & ReceptiZdravje
10 živil, ki bi jih morala vsaka ženska uživati pogosteje
📷 Profimedia

Na splošno poznamo živila, katerim se moramo izogibati (oziroma vsaj omejiti njihovo uživanje). Saj veš, sladke gazirane pijače, sladkarije, karkoli preveč obdelanega in cvrtega itd. Nismo pa povsem seznanjene z živili, katerih bi morale uživati več in pogosteje.

Izkazalo se je, da obstajajo določena živila, ki so še posebej pomembna za ženske in bi jih zato morale pogosteje vključiti v vsakdanjo prehrano. Od preprečevanja izgube kostne mase in uravnoteženja hormonov do povečanja energije in zniževanja holesterola – spoznaj 10 zdravih živil, ki se lahko pohvalijo s številnimi koristmi za ženske.

Čebula
Čebula je izjemno zdrava (je protivnetna, antibakterijska, bogata z vitamini B in C). Še zlasti pa je primerna za ženske, saj pomaga preprečevati izgubo kostne mase, kar vodi do osteoporoze.

Čili v prahu
Poleg tega, da je dober vir vitamina A, so pekoče rdeče paprike tudi naravni termogeni, kar pomeni, da proizvajajo toploto v telesu in spodbujajo presnovo. Prav tako lahko pomagajo obvladovati apetit in ovirajo shranjevanje maščob.

Blitva
Blitva je več kot primerna zamenjava za listnati ohrovt. Je nizkokalorični vir fitoestrogenov – rastlinski steroidi, ki pomagajo ohranjati hormonsko ravnovesje. Prav tako je odličen vir železa, kalcija, folata in vitaminov B, C, E in K.

Brstični ohrovt
Ista spojina, ki daje brstičnemu ohrovtu značilen vonj (alil izotiocianat) povzroči, da se predrakaste celice same uničijo. Raje jih ne kuhaj, ker vrenje zmanjšuje njihove koristi proti raku. (Bolje bo, da jih pražiš).

(Simply Recipes)

Orehi
Polni beljakovin, vlaknin in omega-3 maščobnih kislin, ti lahko pomagajo pri zniževanju holesterola, krepitvi možganov in boljšemu spancu. Nekatere študije so celo pokazale, da so orehi pri miših zmanjšali tveganje za raka dojk.

Rozine
Poleg vsebnosti vlaknin, železa in vitamina C vsebuje rozine tudi ogljikove hidrate, ki spodbujajo energijo ter posebne fitokemikalije, ki pripomorejo k boju proti zobni gnilobi.

Bučna semena
Podobno kot čokolada so bučna semena odličen vir triptofana – aminokislina, ki je naravno dviguje razpoloženje.

Višnje
So polne antioksidantov in pomagajo pri preprečevanju izgube spomina, bolezni srca, visokega holesterola in sladkorne bolezni. Poleg tega se je tudi izkazalo, da ti višnjev sok pomaga hitreje zaspati.

Borovnice
Tako kot naravna krema proti gubam, imajo borovnice (divje so najboljše) koristi proti staranju in pomagajo preprečevati izgubo spomina, izboljšati motorične sposobnosti in znižati krvni tlak.

(Unsplash)

Zeleni čaj
Vsekakor bi morala popiti več tega čarobnega čaja, ki vsebuje ogromno antioksidantov – spojine, ki izboljšujejo delovanje možganov, pospešujejo metabolizem in povečujejo izgorevanje maščob.