10 živil, ki izjemno odpravljajo napihnjenost

Huh, napihnjenost – ena od najbolj neprijetnih stvari, ki jih počnejo naša telesa. Nekateri jo doživljajo le sem in tja, spet drugi se z njo soočajo vsak dan. Povzročajo ga različni dejavniki, najpogosteje (pre)veliki obroki hrane, mastna in ocvrta hrana, pijače z mehurčki, alkohol, občutljivost na določena živila, preveč soli, premalo kalija in seznama kar ni konec.

Na srečo pa obstajajo določena živila, ki ti pomagajo to neprijetno napihnjenost odpraviti. Spoznaj 10 “super” živil, ki jih je vedno pametno imeti v kuhinji.

Kivi
Uživanje kivija po obroku bogatim z beljakovinami je povezano z izboljšano prebavo in zmanjšanjem občutka prepolnosti in neugodja. Zakaj? Sadje vsebuje edinstveno sestavino, ki pomaga pri prebavljanju beljakovin v rdečem mesu, mlečnih izdelkih in ribah. Uživanje kivija lahko poveča hitrost absorpcije beljakovin v tankem črevesu, kar posledično vpliva na celotno izkoriščanje beljakovin v telesu.

Zelena
Poleg tega, da je polna flavonoidov, vitamina C, folatov, kalija in drugih ključnih hranil, ima ta hrustljava zelenjava izjemno visoko vsebnost vode in je zato sposobna učinkovito izpirati toksine iz telesa – deluje kot naravni diuretik.

Lubenica
Še eno živilo z visoko vsebnostjo vode – okoli 92 odstotkov! Ta poletni sadež je poln kalija, ki je ključna sestavina za uravnoteženje natrija v telesu, kar lahko povzroči napenjanje.

(Unsplash)

Voda z limono
Čeprav se ti morda zdi čudno, pa se proti napihnjenosti lahko boriš tudi z dodatnim vnosom tekočine, saj navadna voda zelo pomaga pri izpiranju snovi, ki te napihujejo, iz telesa. Dodatek limoninega soka pa vse skupaj še pospeši, saj je limonin sok najboljše naravno orodje za pomoč pri prebavi in rednemu odvajanju, uničevanju bakterij in čiščenju organizma.

Kislo zelje
Fermentirana živila, kot so kislo zelje, kumarice, jogurt, kefir in kimchi, vsebujejo ogromno probiotikov, ki spodbujajo rast dobrih črevesnih bakterij.

Banane
Uživanje banane, ko se počutiš napihnjeno in neprijetno, lahko delajo čudeže, zahvaljujoč povečanemu vnosu kalija in vlaknin.

(Pixabay)

Ingver
Zvezda, ko gre za blaženje napihnjenosti. Ingver že stoletja uporabljajo za lajšanje plinov, napihnjenosti in bolečin v trebuhu. Poleg tega pa tudi naravno stimulira prebavne encime v telesu in deluje protivnetno. Uživanje svežega naribanega ingverja dela čudeže, če pa je zate okus premočan, poskusi čaj iz ingverja ali namoči sveži ingver v vročo vodo.

Papaja
To okusno tropsko sadje vsebuje proteolitični encim, imenovan papain, ki pomaga pri presnovi beljakovin. Poleg tega lahko uživanje semen – čeprav niso najbolj prijetna – pripomore k rednemu odvajanju.

Metin in kamilični čaj
Skodelica vročega metinega ali kamiličnega čaja lahko sprosti mišice prebavnega trakta, kar pomaga razkrojiti plin, ki povzroča napihnjenost.

Avokado
Avokado vsebuje prebavni encim, imenovan lipaza, ki razgrajuje maščobe in presnovi hrano iz prebavnega trakta, da prepreči nastanek plinov in napihnjenost. Vsebuje pa tudi veliko kalija in učinkovito odstranjuje odvečno vodo iz telesa. Ampak nikar ne pretiravaj z njim – takšna je priporočena dnevna količina.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry