Domov » Potovanja » Destinacije » 12 najbolj osupljivih in samotnih krajev na Zemlji

12 najbolj osupljivih in samotnih krajev na Zemlji

DestinacijePotovanja
12 najbolj osupljivih in samotnih krajev na Zemlji
📷 Pixabay

Horde turistov s selfie palicami v rokah se vijejo proti največjim znamenitostim na svetu, kar pa je tudi razlog, da ogled le-teh ni vedno najbolj prijetna izkušnja. Spoznaj 12 osamljenih krajev, kjer boš priča osupljivi in dih jemajoči lepoti … brez gužvanja z ostalimi turisti.

The Outback, Avstralija

(Pixabay)

S skoraj 6,5 kvadratnih metrov in le 60.000 prebivalci boš zelo malo verjetno srečala še katero drugo osebo. The Bush premore veliko čudovitih znamenitosti, med njimi Ayers Rock, Red Center in King’s Canyon.

Bora Bora, Francoska Polinezija

(Pixabay)

Ta majcen otok, ki leži severno od Tahitija, je obkrožen z akvamarinsko laguno in grebenom, zaradi česar je idealen kraj za ljubitelje potapljanja. In najboljša lastnost? Ni nasičen s turisti (za primerjavo: Havaje v enem dnevu obišče desetkrat več turistov kot Bora Boro v enem letu).

Južni otok, Nova Zelandija

(Pixabay)

Večji, vendar manj popularen otok od dveh otokov v Novi Zelandiji je dom Južnim Alpam, gorovju Cook, Canterbury zelenicam, dvema ledenikoma in obali Fiordland. Ta raznolika geografska regija je bila popolna lokacija za snemanje serije filmov Gospodar prstanov, kar je zagotovo izboljšalo turizem v tej regiji. Ampak s štirimi nacionalnimi parki in več kot 150.000 kvadratnimi metri se kaj hitro izgubiš v samoti.

Patagonia, Argentina

(Pixabay)

Povprečno ena oseba na 3 kvadratne kilometre pomeni več kot dovolj prostora za procesiranje tvojih najglobljih misli. Najjužnejši del Južne Amerike premore veliko slikovitih gorovij, ledenikov, dolin, rek in nekaj najbolj raznolikih prosto živečih živali na svetu (pume, konje, pingvine itd.).

Kulusuk, Grenlandija

(Unsplash)

Le dvourni let od Reykjavika na Islandiji te bo pripeljal do te oddaljene ribiške vasice na istoimenskem otoku. Z le okoli 200 prebivalci boš imela ogromno prosotra za kolesarjenje in odkrivanje ledenikov v samoti.

Šetlandski otoki, Škotska

(Unsplash)

Najsevernejša točka Britanije je daleč od vrveža, kakršnega doživiš v Edinburghu ali Glasgowu. Z le okoli 20.000 prebivalci je to otočje s 100 otoki (15 od njih je poseljenih) popoln kraj za mešanje škotskih, skandinavskih in starih vikinskih kultur.

Velikonočni otok, Čile

(Pixabay)

Iščeš mir in tišino? Odpotuj na ta majhen in skrivnosten otok, ki je od naslednjega poseljenega otoka oddaljen skoraj 2000 kilometrov ter več kot 4000 kilometrov od katerkoli celine (od tu tudi izvira ime “Konec Zemlje). Sicer najbolj znan po “moai” – kamniti strukturi Rapa Nui kulture, pa so tudi okoliške plaže in ocean tako čudoviti, da ti ob pogledu na njih zastaja dih.

Apolima, Samoa

(Pixabay)

Z manj kot sto prebivalci je ta majhen otok samoanskega arhipelaga najmanj naseljen v državi in dostopen samo s čolnom. Dejstvo, da je to obrobje izumrlega vulkana, pomeni, da lahko obiskovalci dostopajo do tega koščka Zemlje le skozi majhno odprtino v stenah pečine, na koncu katere majhna modra laguna pričakuje utrujene popotnike.

Leh, Indija

(Pixabay)

To mesto leži na severnem delu Indije, budistični tempelj pa ima razgled na Himalajske gore. Čeprav so ceste odprte samo v sezoni, obstaja do belega kupolastega templja, ki ima nekatere od Budovih relikvij, tudi pešpot.

Gozo, Malta

(Pixabay)

Ta majhen otok, velik le dobra 2 kvadratna kilometra leži južno od Sicilije v Mediteranskem morju. Obstaja prepričanje, da je bil navdih za otok Calypso v Homerjevi Odiseji, poleg tega pa ima tudi nekatere od največjih samostoječih stavb na svetu (celo starejše od piramid v Gizi).

Gaspésie, Kanada

(Pixabay)

Ta velikanski polotok v Quebecu dobesedno pomeni “konec Zemlje” zaradi razširitve v zaliv Saint Lawrence na vzhodni obali Kanade. Čeprav boš srečala nekaj turistov, ki so obiskali tamkajšnje štiri nacionalne parke, pa tam živi le okoli 150.000 prebivalcev.

Supai, Arizona

(Pixabay)

Eden od najbolj oddaljenih krajev v Ameriki je pravzaprav zelo blizu ene od najbolj turističnih točk: Grand Canyon-a. Ampak, ker do njega lahko prideš le peš, s helikopterjem ali mulami, na tej lokaciji ne boš doživela nobenih dolgih vrst za fotografiranje – le očarljive modro-zelene vode Havasu potoka, ki se vijejo skozi rdeče stene kanjona.