fbpx

2 enostavni jutranji navadi, ki preprečujeta vnetja in povečanje telesne mase

Vnetje in povečanje telesne mase lahko pogosto vplivata na splošno zdravje in dobro počutje. Kronično vnetje je povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z debelostjo, medtem ko lahko čezmerno pridobivanje telesne teže poslabša vnetne odzive v telesu. Vendar pa je lahko preprosta jutranja rutina učinkovita strategija za ublažitev vnetij in preprečevanje povečanja telesne teže.

Osredotoči se na zdravje črevesja

Osredotočanje na zdravje črevesja kot jutranja navada je proaktivna strategija za boj proti vnetjem in preprečevanje pridobivanja telesne teže. Črevesna mikrobiota igra ključno vlogo pri uravnavanju imunskega delovanja in vnetij po celotnem telesu. Če dan začneš s črevesju prijazno hrano, kot je s probiotiki bogat jogurt (navaden, ne predelan) ali fermentirano hrano, kot sta kimči ali kislo zelje, lahko s tem spodbujaš zdravo ravnovesje črevesnih bakterij, kar lahko pomaga zmanjšati vnetje. Poleg tega lahko vključitev živil, bogatih z vlakninami, kot je sadje (jagodičevje, jabolka) in chia semena, zelenjava in polnozrnate žitarice (polnozrnati kruh, ovseni kosmiči) za zajtrk, pomaga podpirati zdravje prebave in spodbuja občutek sitosti, kar lahko posledično pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Jutranje raztezanje

Nežne raztezne vaje, takoj ko se zbudiš, lahko pomagajo izboljšati krvni obtok, zmanjšajo mišično napetost in spodbujajo prožnost. Z rahljanjem napetih mišic in sklepov lahko jutranje raztezanje ublaži stres telesa in zmanjša tveganje za vnetja. Poleg tega vključitev raztezanja v jutranjo rutino spodbuja fizično aktivnost in daje pozitiven ton dnevu, kar potencialno motivira posameznike za nadaljnjo vadbo in zdrav način življenja. Dokazano je, da redna telesna aktivnost pomaga uravnavati vnetne odzive v telesu in podpira uravnavanje telesne teže.

Preberi si tudi:
4 majhni koraki, s katerimi popolnoma preobraziš jutranjo rutino

4 majhni koraki, s katerimi popolnoma preobraziš jutranjo rutino

Tudi ti nisi najbolj zadovoljna s svojo jutranjo rutino in bi jo rada nekoliko optimizirala? V nadaljevanju boš spoznala štiri nasvete, s katerimi jutranjo rutino poneseš na malo…