3 najboljše sestavine v smutiju za bolj zdravo telo po 40. letu

Ko gre za zdrav obrok, ne moremo zanikati dejstva, da je smuti eden fantastičnih načinov za začetek dneva ali malico. Ne le, da je okusen (še posebej, če obožuješ sadje), ampak je tudi ena najboljših možnosti, kako v čim manjši “paket” spraviti čim več hranil. Seveda pa je smuti zdrav le toliko, kolikor so zdrave sestavine v njem.

Na srečo obstaja veliko hranljivih možnosti, ki jih lahko dodaš v miks, da pomagaš svojemu telesu pri lepšem staranju, najboljše med njimi pa so tri.

Grški jogurt

Grški jogurt - Modna.si
Grški jogurt (Foto: Freepik)
Beljakovine so bistveni del vsakega zdravega obroka, vključno s smutijem in grški jogurt je odlična izbira. Je poln beljakovin – vsebuje jih približno 15 g na pol skodelice. Beljakovine pri obrokih in prigrizkih so pomembne za zmanjšanje ravni sladkorja v krvi. Ohranjanje krvnega sladkorja na zdravi ravni bo pomagalo zmanjšati tveganje za resne zdravstvene zaplete, kot so bolezni srca, bolezni ledvic in drugo. Zaužitje veliko beljakovin pomaga pri rasti, popravljanju in vzdrževanju mišic, vse to pa ti bo pomagalo na poti do fit, zdravega telesa nad 40. letom.

Zelena listnata zelenjava

Špinača - Modna.si
Špinača (Foto: ededchechine / Freepik)
Verjetno ni treba dvakrat povedati, da je uživanje zelenjave bistveno za ohranjanje zdravja. Na srečo se tudi odlično prilegajo okusnemu smutiju – od listnatega ohrovta do špinače. Temnolistnata zelenjava ima velike količine vitamina K, luteina, kalcija in folata, ki so ključnega pomena za delovanje spomina. Vsebuje pa tudi veliko železa, ki je pomembno za ženske vseh starosti, ter vlaknin, ki pomagajo uravnotežiti raven sladkorja v krvi in pomagajo pri prebavi.

Maslo iz oreščkov

Maslo iz oreščkov - Modna.si
Maslo iz oreščkov (Foto: azerbaijan_stockers / Freepik)
Nikar ne pozabi na zdrave maščobe! Dodajanje masla iz oreščkov v smuti je enostaven način, kako to bistveno sestavino vključiti v svojo prehrano. Maslo iz oreščkov je polno zdravih maščob, ki pomagajo povečati sitost, vsebuje pa tudi veliko magnezija, selena in vitamina B6, ki lahko spodbujajo bolj zdravo telo.
Zdrave maščobe, kot je maslo iz oreščkov, vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline, ki spodbujajo zdravje srca. Pomagajo pa tudi pri daljši sitosti, zaradi česar je manj verjetno, da bomo hrepeneli po prigrizkih, ter uravnavajo krvni sladkor.

Skratka, smoothie je odličen način, da svoje telo nahraniš z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Zdravih sestavin za dodajanje v smoothie je ogromno, a ko si v dvomih, v mešanico preprosto dodaj nekaj grškega jogurta, masla iz oreščkov in listnate zelenjave.