Domov » Zanimivosti » 3 vedenja, ki so znanstveno dokazano nalezljiva

3 vedenja, ki so znanstveno dokazano nalezljiva

Zanimivosti
3 vedenja, ki so znanstveno dokazano nalezljiva
📷 Profimedia

S kakšnimi ljudmi se družiš ima veliko večji vpliv nate, kot si misliš!

Zagotovo že veš, da ko vidiš osebo zehati ali se smejati, boš podzavestno to začela delati tudi sama. Vendar pa nista le tí dve vedenji nalezljivi. Obstajajo še vsaj tri vedenja, za katera do zdaj zagotovo nisi vedela, da se jih lahko “nalezeš”.

1. Nevljudnost (zlasti v službi)

Potrebno je le enkratno nesramno vedenje z nizko stopnjo intenzivnosti, da se takšno obnašanje prenese tudi na vse okoli nas. Nevljudnost je zelo podobna prehladu glede tega, kako hitro se je nalezemo.

Nevljudnost pa ni nalezljiva med tistimi odnosi, kjer vpleteni osebi nista na isti ravni – šef in zaposleni, mati in otrok itd. V teh primerih nesramnosti ne posnemamo, ampak le nezavedno sprejemamo jezo in sovraštvo.

Nedavne študije so pokazale zaskrbljujoče dejstvo: le ena nesramna interakcija ima lahko tako močan vpliv, da lahko takšno obnašanje traja tudi do enega tedna. Zdaj veš, kako pomembno je biti prijazen do sodelavcev.

2. Sprejemanje tveganj

Dokazano je bilo, da bomo ljudje veliko hitreje sprejeli finančno tveganje, če bo to najprej naredil naš kolega. Se pa da vedenjski in nevronski odziv na tveganja spremeniti s pasivnim spremljanjem vedenj drugih.

Ekipa raziskovalcev je tudi ugotovila, da je nalezljivo tudi pitje alkoholnih pijač: odločitev posameznika, ali bo pil alkohol ali ne, je v večini primerov odvisna od tega, kaj pijejo njegovi kolegi.

3. Prehranjevalne navade

Obstajajo dobre in slabe novice glede tega: tako zdrave kot tudi nezdrave prehranjevalne navade se lahko prenesejo na naše prijatelje in družino. Ena študija, v kateri je sodelovalo 12.000 ljudi, je razkrila, da ko prijatelj/-ica postane predebel/-a (glede na ITM), obstaja 57% večja verjetnost, da bomo takšni postali tudi sami. Če pa je predebel tvoj partner, pa se tvoje tveganje za debelost še poveča za 27%.

To pa ne velja le pri debelosti in nezdravem načinu prehranjevanja. Če bo tvoj partner shujšal, boš zelo verjetno shujšala tudi ti.

Zato, če si želiš spremeniti svoj življenjski slog na bolje, se obdaj s fit, pozitivnimi in veselimi ljudmi, saj boš zelo verjetno začela posnemati njihove navade.