3 živila, ki bi jih morala po 40. letu uživati vsak dan za zdravo telo

Številni dejavniki vplivajo na naše zdravje, ko se staramo. Od spreminjanja hormonov do upočasnjevanja metabolizma, včasih boš morda imela občutek, da je težko ohranjati splošno dobro počutje in svoje telo v čim boljši formi, vendar pa je ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš za svoje zdravje, da s hranili bogata prehrana vsak dan bogati tvoje krožnike. Hranila, ki jih vneseš v svoje telo, lahko bistveno spremenijo tvoje počutje in videz, zlasti ko se staraš. Pravzaprav obstaja nekaj živil, ki jih lahko dodaš v svojo vsakodnevno prehrano in bi lahko zelo izboljšala tvoje zdravje.

Jagodičevje - Modna.si
Jagodičevje (Foto: Freepik)

Jagodičevje

Povečanje vnosa antioksidantov je lahko odličen način za spodbujanje bolj zdravega telesa po 40. letu. Kar pa se tiče hrane, bogate z antioksidanti, je jagodičevje vedno okusna in koristna izbira. Antioksidanti so prehranske sestavine, ki pomagajo pri lovljenju prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe DNK, starajo kožo in spodbujajo vnetja. Poleg tega lahko z uživanjem zadostne količine antioksidantov izboljšaš zdravje srca, delovanje možganov in ostalega.

Druga velika prednost jagodičevja je dejstvo, da vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin, kar je ključni dejavnik pri zdravem hujšanju. Na splošno ne moreš zgrešiti, če poješ nekaj pesti jagodičevja kot prigrizek – ali pa zamrznjenega dodaš v ovsene kosmiče, jogurt, zmiksaš v smuti ali kakor koli ti srce poželi.

Orehi - Modna.si
Orehi (Foto: Pixabay)

Orehi

Pomembno je, da ne podcenjuješ vloge, ki jo imajo lahko oreščki in semena v tvoji prehrani – morda boš presenečena nad vsemi hranili, ki so zapakirana v tako majhni “embalaži”. Orehi so fantastičen vsakodnevni prigrizek za ženske, starejše od 40 let, saj lahko pomagajo zmanjšati vnetja in upočasnijo staranje. Bogati so z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom E in cinkom, ki ohranjajo celice zdrave tako, da jih ščitijo pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšujejo vnetja. Uživanje orehov te ne ščiti le pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo poškodbe kože in gube, ampak jih povezujejo tudi z nižjimi ravnmi LDL holesterola, kar pomaga preprečevati bolezni srca. Redno uživanje tega hrustljavega prigrizka pa bi lahko pomagalo tudi pri ohranjanju zdravega krvnega tlaka in hujšanju.

Črni fižol - Modna.si
Črni fižol (Foto: Freepik)

Črni fižol

Fižol in stročnice so fantastične rastlinske beljakovine za vsakogar, vendar pa je črni fižol lahko še posebej odličen dodatek k prehrani za ženske, starejše od 40 let, zahvaljujoč dejstvu, da lahko prepreči nekatere težave, ki se pojavijo z menopavzo. Črni fižol je bogat z magnezijem in kalijem, dvema mineraloma, ki s staranjem ženske postaneta še pomembnejša. Med menopavzo ženske izgubijo kar 20 % mineralne kostne gostote, kar močno poveča tveganje za osteoporozo. Približno 60 % magnezija v našem telesu je shranjenega v kosteh.

Preberi si tudi:
Minerali za hujšanje, energijo, prebavo - Modna.si

4 minerali, ki povečajo energijo ter pomagajo pri hujšanju in prebavi

Če imaš občutek, da si obtičala na poti zdravja in hujšanja, potem bi bilo morda koristno, da v svojo prehrano dodaš več mineralov. Minerali so nujni za hranljivo…