3 živila, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena

Staranje in postopno upadanje kolagena sta žal neizogibna. Vendar pa naše prehranjevalne odločitve igrajo ključno vlogo pri izgledu in občutku naše kože. Da bi vaša koža to poletje zasijala z vitalnostjo, dermatologi priporočajo, da v svoj dnevni jedilnik vključite živila, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena.

V nadaljevanju spoznajte tri močna živila, polna hranil, ki lahko utrujeni in bledi koži vdahnejo novo življenje.

1. Jajčni beljaki

Jajca in paradižnik - Modna.si
Jajca in paradižnik (Foto: RawPixel)

Jajčni beljaki so naravni vir kolagena in različnih aminokislin, ki koristijo koži, obenem pa zagotavljajo hranljivo dozo beljakovin. Kolagen iz jajčnih beljakov lahko pomaga pri naravni sintezi kolagena v telesu in s tem poveča prožnost in zmanjša gube okoli oči in na obrazu.

Glede tega, koliko jajc je priporočljivo pojesti na dan, na splošno velja, da je uživanje do sedmih jajc na teden odlično za vašo kožo in ne bo škodilo zdravju vašega srca. V kolikor imate težave s holesterolom, lahko rumenjak odstranite in uživate samo beljake

2. Avokado

Avokado - Modna.si
Avokado (Foto: RawPixel)

Avokado je odlično superživilo za sijočo kožo v katerem koli starostnem obdobju. Avokado je prava elektrarna bistvenih hranil, vključno z vitaminoma C in E, folatom in bakrom, ki imajo vsi ključno vlogo pri spodbujanju sinteze kolagena. Poleg tega je avokado poln biotina, ki je znan po izjemni sposobnosti pomlajevanja kože. Čeprav je lupina nekaterih avokadov nagubana, pa lahko redno uživanje njegovega zelenega mesa ohranja vašo kožo sijočo in gladko, poleg tega pa pomaga tudi zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca. V avokadu pa se nahajajo tudi zdrave maščobe in vitamin A, ki obnavlja kolagen v koži.

Ker je avokado dober vir mononenasičenih maščob, pomaga tudi pri tem, da se dlje časa počutite siti. Priporočeno je zaužiti nekje pol avokada na dan, lahko pa se pri kuhi in negi kože uporabi tudi avokadovo olje, ki ima zelo visoko dimno stopnjo (250°C), zato je primerno tudi za peko pri zelo visoki temperaturi.

3. Paradižnik

3 živila, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena
8photo / Freepik

En sam srednje velik paradižnik, ki je pogosto spregledan vir vitamina C, lahko zagotovi skoraj 30 odstotkov vaših dnevnih potreb po tem bistvenem hranilu, ki spodbuja proizvodnjo kolagena. Paradižnik pa je bogat tudi z likopenom, močnim antioksidantom, ki zagotavlja močno podporo zdravju kože.

Paradižniki veljajo tudi za fantastično koži prijazno superživilo. Vsebujejo veliko beta karotena in vitamina C ter pigment likopen, ki pomaga koži, da se zaščiti pred poškodbami UV-žarkov in dvakrat poveča proizvodnjo kolagena.

Z vsakodnevnim uživanjem paradižnikov lahko v telo vnesete številne vitamine in minerale, poleg tega pa jih je zelo enostavno vključiti v jedi.