Domov » Lepota & zdravje » 4 ključne razlike med ženskim in moškim spanjem

4 ključne razlike med ženskim in moškim spanjem

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
4 ključne razlike med ženskim in moškim spanjem
📷 Profimedia

S tvojim partnerjem se ujameta v mnogih stvareh: obožujeta mehiško hrano, rada se sprehajata in gledata komedije. Ampak, ko si ti pripravljena ob 22. uri sladko zaspati, bi on lahko brez problema bedel še do 3. ure zjutraj in se nato zgodaj zjutraj zbudil kot prerojen. Kako je to možno? V nadaljevanju izveš štiri glavne biološke razlike med tem, kako spijo moški in kako ženske.

 

1. Ženske že po naravi potrebujejo več spanja

Dobra novica: Ženske smo na splošno bolj spretne pri opravljanju več opravil hkrati kot moški. Ampak vsa ta možganska moč pomeni, da ženske posledično potrebujemo več spanja, ker možgani potrebujejo čas, da si opomorejo od vsega dela ‘multitaskinga’. In koliko več je to? Dejansko le 20 minut več spanja in zbudila se boš kot prerojena, kljub izjemni produktivnosti tekom dneva.

 

2. Ženske gredo bolj verjetno zgodaj spati

Poleg tega pa se bolj verjetno tudi prej zbujamo. To je posledica razlike v cirkadianem ritmu, ki je v bistvu 24-urna notranja ura, ki se izvaja v ozadju možganov in uravnava zaspanost in budnost v rednih intervalih. Ženske imamo cirkadiani cikel, ki je v povprečju šest minut krajši in zaradi te šestminutne razlike gremo ženske običajno prej v posteljo ter se tudi prej zbudimo.

 

3. Insomnija je pogostejša pri ženskah

Po drugi strani pa je pri moških pogostejša spalna apneja (kratke prekinitve dihanja med spanjem). Kar 4% moških ima spalno apnejo in le 2% žensk. Slednje so veliko bolj nagnjene k nespečnosti od moških.

 

4. Ženske bolj globoko spijo od moških

Čeprav ženske potrebujejo več spanca, pa je ta spanec običajno bolj kvaliteten od moškega spanca. Ženske brez spalnih motenj objektivno bolje spijo v starejših letih kot moški, spanje mladih žensk pa je bolj odporno na zunanje motilce.