4 miti o sindromu policističnih jajčnikov, ki sploh ne držijo

Zagotovo si že slišala za policistične jajčnike, vendar morda nisi ravno prepričana, kaj točno to sploh je. In skrajni čas je, da se seznaniš s tem: sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) prizadene eno od desetih žensk v rodni dobi. Na kratko, policistični jajčniki vplivajo na spremembe ženskih hormonov, kar povzroča neplodnost, neredno menstruacijo ter še mnogo ostalih neprijetnosti (kot so akne in povečanje telesne teže). V zadnjih nekaj letih je PCOS postal precej bolj splošen, vendar o njem še vedno ne vemo zadosti. V nadaljevanju boš spoznala najbolj pogoste mite, ki pa na srečo niti malo ne držijo.

1. mit: Ne moreš zanositi, če imaš sindrom policističnih jajčnikov
Ko trpiš za PCOS, hormonsko neravnovesje moti ovulacijo in če ne ovuliraš, ne moreš zanositi – to je eden od najpogostejših vzrokov za neplodnost. K sreči pa je vsekakor še vedno mogoče zanositi, bodisi brez pomoči ali, sicer bolj verjetno, z manjšo pomočjo zdravnikov.


2. mit: Če na jajčnikih nimaš cist, potem ne moreš imeti policističnih jajčnikov
Čeprav so ciste na jajčnikih pogosti spremljevalec policističnih jajčnikov (od tu tudi ime zanje), pa ti lahko postavijo diagnozo tudi če cist nimaš. Mnoge ženske nimajo cist, ampak imajo PCOS, medtem ko imajo druge ciste, vendar nimajo PCOS.

3. mit: Hujšanje lahko ozdravi PCOS
PCOS tvojemu telesu oteži uporabo hormona inzulina, ki pretvarja sladkorje in škrob iz hrane v energijo. To pa lahko povzroči nalaganje inzulina in sladkorja v krvnem obtoku, kar vodi v povečanje telesne mase ali težave pri izgubi teže. Hujšanje je lahko zelo težavno, če imate PCOS, vendar redna vadba in zdrava prehrana zelo pomagata – dejansko lahko olajšata simptome in zanositev. Žal pa zdravilo za PCOS še ne obstaja. Zaenkrat.

4. mit: Če imaš PCOS, veš za to
Ne nujno. Tako kot pri mnogih bolezenskih stanjih, niti dva primera PCOS nista popolnoma enaka. Ker se simptomi razlikujejo od ženske do ženske, so lahko zelo subtilni (in včasih celo napačno diagnosticirani). Lahko traja več let, da ti diagnosticirajo PCOS, zato če sumiš, da nekaj ni OK s tvojim telesom, vendar nimaš vseh simptomov za ta sindrom, vsekakor obišči svojega splošnega zdravnika.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry