fbpx

4 načini, kako se po več kozarčkih vina izogneš glavobolu

Ker si praznične zabave kar sledijo ena za drugo!

Vsi smo že bili tam … ko pride jutro po prežurani, neprespani noči. Suho grlo, hrepenenje po mastni hrani in glavobol, kot da te je povozil vlak. Sledijo štirje načini, s katerimi si lahko pomagaš pregnati vinskega mačka.

Uživaj med

Sladka stvar, ki jo dodajaš čaju, vsebuje fruktozo, ki pomaga telesu prebaviti alkohol v krvi, je razkrila študija, ki so jo opravili na univerzi Fujian Medical University na Kitajskem. Zato naslednjič, ko popiješ malo preveč kozarčkov vina, upoštevaj nasvet Mary Poppins in pojej polno jedilno žlico (ali tri) medu.

Pij več vode

Ok, vsi že vemo, da alkohol dehidrira naše telo, zato bodo kozarčki vina ob večerji, brez vmesnih kozarčkov vode, povzročili precej neprijetne glavobole naslednje jutro. Poskrbi, da po kozarčku vina spiješ kozarec vode in tekom dneva vsaj 8 kozarcov vode vsak dan (in še kakšnega več na dan praznične zabave).

Uživaj belo vino

Ne bomo te dolgočasili z zapleteno znanostjo, vendar pa so tanini naravno prisotne kemikalije v grozdju, ki pomagajo dati vinu njegovo kompleksnost. Poleg tega pa so tudi odgovorni za naše glavobole. Zato raje pij belo vino ali vino z nizko vsebnostjo taninov, kajti rdeče vino običajno vsebuje višjo stopnjo te spojine.

Ključna je zmernost

Seveda se zelo prileže kozarček vina pred spanjem in nič ni narobe s tem. Problematična so druženja, ko se rado zgodi, da popijemo preveč (sploh med prazniki) in se en kozarček spremeni v štiri v samo nekaj urah. Pomembno je, da si pozorna na količine nalitega alkohola in da ne spiješ več kot en kozarček na uro, če si ne želiš imeti mačka naslednji dan.