fbpx

Ta živila bodo celo zimo kurila maščobo v tvojem telesu!

Zdi se, kot da bi radi čisto vsi sabotirali tvojo dieto. Rogljički na mizi, ko prideš v službo, peciva pri starih starših, piškotki pri najboljši kolegici,… Ampak brez skrbi, če boš v dnevne obroke dodala sledeča živila, bo tvoja postava povsem enaka tudi po praznikih. Želiš izvedeti, katera živila so dejansko super živila, saj ti bodo pomagala kuriti maščobo v telesu skozi celo zimo?

1. Temna čokolada

Tvoja najljubša razvada dejansko vsebuje dve sestavini, ki sta znani po tem, da pohitrita metabolizem: kofein in antioksidant katehin. Ampak nikar ne pretiravaj, dovolj bo že manjši košček na dan, da sladkor in maščobe ne bodo izničile vseh njenih potencialov kurjenja maščob.

2. Sladek krompir

Sladek krompir je lahko tvoja zimska skrivnost kurjenja kalorij. Sladek krompir je odličen vir vlaknin, ki te nasitijo za dlje časa, hkrati pa spodbudijo prebavni sistem, ki pripomore k večjemu kurjenju kalorij. Sladek krompir pa vsebuje tudi hormon, ki pomaga uravnavati krvni sladkor. Lahko ga samo skuhaš in začiniš, popečeš v pečici ali pa iz njega pripraviš slastno čokoladno glazuro za torto.

3. Cimet

To je letni čas, ko cimet zasije v vsej svoji lepoti. Jesenska začimba, ki segreje tvoje telo, upočasni prebavo in uravnava krvni sladkor za izboljšanje tvojega metabolizma.

4. Hruške

Tekom cele jeseni in zime lahko najdeš najrazličnejše vrste hrušk in obstaja dober razlog, zakaj bi si morala narediti zalogo: hruške, tako kot jabolka, vsebujejo visoke vrednosti pektina, ki se veže na vodo in omejuje količino maščob, ki jo absorbira tvoje telo. Poleg tega pa so hruške tudi odličen dodatek smutijem.

5. Puran

Puste beljakovine, kakršne vsebuje puran, te nasitijo za dolgo časa, poleg tega pa je za njihovo prebavo potrebna energija – ta kombinacija pomeni hitrejšo presnovo. Odloči se za meso brez kože, da ohraniš nizek nivo kalorij. Med peko lahko po fileju posuješ malo čilija ali kajenskega popra, ki bo še povečal izgorevanje maščob.

6. Grenivke

Ta citrus je najboljši za obiranje prav jeseni in pozimi. Grenivke so odličen vir topnih vlaknin, zaradi katerih boš dlje časa sita in posledično manj pojedla čez dan. Koščke grenivke dodaj v solato ali pa že na vse zgodaj zjutraj popij kozarec naravnega soka iz grenivk.