4 najboljša živila za dobro prebavo med poletjem

Poletni čas je, vsaj na koledarju, že tik pred vrati. Vendar pa ta letni čas ni vedno dober za naše črevesje, zlasti zaradi številnih piknikov in zabav, na katerih se dobro jé in popije več piva in ostalih alkoholnih pijač. In med vso zabavo kaj hitro pozabimo na zdravje črevesja. Vendar pa obstajajo štiri živila, ki jih lahko to poletje dodamo v svojo prehrano in tako podpiramo svoj mikrobiom, medtem ko se zabavamo.

1. Jogurt

Morda ni najbolj zanimivo živilo, je pa vsekakor zelo vsestransko in skromen jogurt je izjemno koristen za naše črevesje. Raziskave kažejo, da je uživanje jogurta povezano s pozitivnimi spremembami v črevesnem mikrobiomu in obstaja veliko veganskih možnosti, ki vsebujejo žive kulture.
Odličen je v kombinaciji z jagodmi ali z oreščki za dodatek vlaknin ali pa zamrznjen kot osvežujoč sladoled.

2. Različne vrste fižola

Kako hitro izboljšati zdravje črevesja? Odprite pločevinko fižola. Različne vrste fižola vsebujejo veliko beljakovin in vlaknin, zaradi česar so dobre za zdravje črevesja. Fižol lahko dodate v solato, v sendvič, iz njega pripravite presno čokoladno torto ali pa naredite slasten beljakovinski prigrizek.

Preberi si tudi:
Napihnjeni fižolčki - Modna.si

Beljakovinski recept: Napihnjeni fižolčki

Si že kdaj pomislila, da bi “napihnila” fižol? Halle Burns pravi, da bi vsekakor morala. Z beljakovinami bogat prigrizek, malica ali priloga je izjemno enostavna za pripravo, poleg…

3. Sočno sadje

Če je kdaj idealen čas za krožnik sočne sadne solate, je to med vročinskim valom. V poletni sezoni je na voljo ogromno raznolikih sadežev in dodajanje več sadja v vašo prehrano je poleti najlažje.
Poletje je zato idealen čas za preizkušanje novih receptov s svežim sezonskim sadjem in zelenjavo, ki so dobri za črevesni mikrobiom. Sadje in zelenjava nista bistvenega pomena samo za zagotavljanje široke palete vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo v naši prehrani, ampak zagotavljata tudi hidracijo.

4. Hidratacijska zelenjava

Čeprav tehnično kumare in paradižniki niso zelenjava, ampak sadje, pa so odlični za poletne solate zaradi visoke vsebnosti vode. Dodajanje hidratacijskih solat, kot so kumare in paradižniki, k obrokom je odlično za naše črevesje.
Približno petina našega dnevnega vnosa tekočine izvira iz hrane, ki jo zaužijemo. Poleg tega pa sadje in zelenjava zagotavljata tudi vlaknine. In čeprav jih mi ne moremo prebaviti, jih naši črevesni mikrobi lahko. Naši črevesni mikrobi razgrajujejo ali fermentirajo prehranske vlaknine in proizvajajo koristne spojine, ki se raznašajo po celotnem telesu. Ko so ti majhni organizmi dobro nahranjeni, se razmnožujejo in posledično imamo v črevesju več dobrih.