Glicin: Majhna aminokislina z velikim pomenom za vaše zdravje

Glicin je ena izmed dvajsetih aminokislin, ki sestavljajo beljakovine in je v našem telesu nepogrešljiva. Kljub temu, da je pogosto spregledan, ima glicin pomembno vlogo pri številnih telesnih funkcijah in zdravju. V nadaljevanju bomo spoznali, zakaj je glicin tako pomemben in kako lahko podpira naše dobro počutje.

Kaj je glicin?

Glicin je najpreprostejša aminokislina z najmanjšo molekularno strukturo. Nahaja se v številnih beljakovinah, predvsem v kolagenu, ki je glavna sestavina vezivnega tkiva. Čeprav lahko naše telo samo sintetizira glicin, je včasih koristno, da ga v telo vnesemo tudi s prehrano, saj so njegove koristi izjemne.

Vloga glicina v telesu

 1. Podpora kolagenu in zdravju sklepov: Kolagen je ključna beljakovina v našem telesu, ki zagotavlja strukturo in moč koži, kostem, hrustancu in vezivnemu tkivu. Glicin je ena izmed glavnih sestavin kolagena. Zadosten vnos glicina lahko pomaga ohranjati zdrave sklepe, kožo in lase, spodbuja pa tudi celjenje ran.
 2. Izboljšanje spanja: Raziskave so pokazale, da glicin lahko izboljša kakovost spanja. Jemanje glicina pred spanjem vam lahko pomaga hitreje zaspati, izboljšati kakovost spanja in zmanjšati občutek utrujenosti naslednji dan. Glicin deluje tako, da znižuje telesno temperaturo in pomirja živčni sistem, kar olajša sprostitev.
 3. Podpora živčnemu sistemu: Glicin deluje kot nevrotransmiter v centralnem živčnem sistemu, kjer pomaga uravnavati vzburjenje živčnih celic. Ima pomirjujoč učinek, kar lahko prispeva k zmanjšanju stresa, tesnobe in izboljšanju razpoloženja.
 4. Detoksifikacija telesa: Glicin je pomemben za proizvodnjo glutationa, močnega antioksidanta, ki pomaga pri razstrupljanju telesa. Glutation ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, toksini in težke kovine. Zadosten vnos glicina lahko tako podpira delovanje jeter in izboljša splošno zdravje.
 5. Presnova in energija: Glicin je ključna sestavina pri sintezi kreatina, ki je pomemben za proizvodnjo energije v mišičnih celicah. Kreatin podpira mišično moč, vzdržljivost in okrevanje po vadbi. Poleg tega glicin pomaga pri presnovi glukoze, kar prispeva k stabilni ravni krvnega sladkorja in preprečuje nihanja energije.

Kako zaužiti dovolj glicina?

Naše telo lahko samo sintetizira glicin, vendar ga je koristno v telo vnesti tudi s prehrano. Bogati viri glicina so:

 • meso in ribe
 • kostne juhe
 • želatina in kolagenski dodatki
 • mlečni izdelki
 • fižol in stročnice
 • semena in oreščki

Za tiste, ki sledijo vegetarijanski ali veganski prehrani, so stročnice, semena in oreščki pomembni viri glicina.

Ne pozabite na pomembnost te preproste aminokisline in poskrbite, da jo vključite v svojo prehrano za optimalno zdravje in vitalnost!