Domov » Moda & stil » 4 pari čevljev, ki so najboljši (in najslabši) za poletni čas

4 pari čevljev, ki so najboljši (in najslabši) za poletni čas

Moda & stil
4 pari čevljev, ki so najboljši (in najslabši) za poletni čas
📷 Angel Food Style

Kupila si si novo poletno obleko in slamnat klobuček. Zdaj je vse, kar moraš še narediti, da za zraven izbereš ustrezne čevlje. Ampak pozor, še preden natakneš štoraste sandale, raje pomisli, kaj z njimi delaš svojim stopalom.

Da bi bilo letošnje poletje udobno, modno in tvojim stopalom prijazno, ti v nadaljevanju predstavljamo štiri modele čevljev, ki so najboljši za tvoja stopala in štiri, katerim bi se morala čim bolj izogibati.

Pozabi: japanke & Nosi: sandale s polno peto

Da japanke niso zdrave za tvoja stopala si verjetno že vedela, zagotovo pa se ti niti sanjalo ni, kako zelo škodljive so. Dolgotrajno nošenje japank vpliva na način hoje in tudi držo, kar povzroča stres na stopala in preostalo telo.
Veliko boljša in zdrava izbira so sandale s polno peto, ker so nekoliko dvignjene in postavijo ahilovo tetivo v bolj sproščen položaj, kar upočasni napredovanje simptomov, povezanih z vnetjem tetive stopalnega loka.

(Tommy Hilfiger)

Pozabi: salonarji s tanko peto & Nosi: sandale z masivno peto

Salonarji z visoko, tanko peto niso zdravi za tvoja stopala, to vsi vemo. Zaradi njihove višine (in zelo tanke pete) že ena noč v takšnih čevljih pomeni tveganje za zvite gležnje in poškodbe stopal. Če bi rada nosila čevlje z visoko peto, potem se raje odloči za masivno peto in trakom okoli gležnja, ki nudi oporo in veliko bolje prenaša tvojo težo kot tanka petka, manjše pa je tudi tveganje za zvite gležnje. Poleg vsega tega pa so tudi veliko bolj udobni za nošenje daljše časovno obdobje.

(Missguided)

Pozabi: natikači & Nosi: ‘slingbacks’ sandale

Natikači so zelo podobni japankam v tem, da ne nudijo nobene opore tetivi in posledično gležnjem. ‘Slingbacks’ sandali pa so pogosto minimalno dvignjeni in dajejo oporo gležnjem. Opomba: izogibaj se modelom v špico, saj lahko povzročajo bolečine v palcih.

(Mass)

Pozabi: mule & Nosi: oxfordke

Če iščeš poletne, spredaj zaprte čevlje, potem se namesto za mule (ki jih le natakneš na stopala) raje odloči za oxfordke. Čeprav so mule običajno bolj široke, pa ne nudijo nobene opore gležnju. Prednost oxfordk je, da imajo miniaturno peto, tvoji prsti na nogah pa imajo več prostora za “dihanje”, kar odpravi tveganje za vraščene nohte, draženja, otiščance itd.

(Nordstrom)