Domov » Lepota & zdravje » 4 protivnetna živila, ki so noro dobra zate

4 protivnetna živila, ki so noro dobra zate

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
4 protivnetna živila, ki so noro dobra zate
📷 Pixabay

Obstaja moto, na katerega prisega ogromno ljudi, ki se zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja: če lahko živilo nabereš, odtrgaš ali ujameš, potem bi ga vsekakor morala dodati na krožnik.

Naravna živila – vključno s sadjem, zelenjavo, mesom, ribami, perutnino in rastlinskimi beljakovinami – vsebujejo več vitaminov, mineralov, beljakovin in antioksidantov v primerjavi s predelanimi živili. V nekaterih primerih boš morda za pripravo potrebovala malo več časa za njihovo pripravo, vendar pa se njihove koristi za zdravje ne morejo niti približno primerjati s tistimi, ki jih zaužiješ s povprečno embalažo predelane ali konzervirane hrane.

Obstaja veliko bolezni, ki lahko povzročijo vnetja v telesu. S spremembo načina prehranjevanja – uživanje naravnih, protivnetnih živil, ki vključujejo sadje, zelenjavo in puste beljakovine – pa lahko zmanjšaš vnetja in preprečiš ostale težave, ki lahko nastanejo, če ne uživaš zdravih, nepredelanih živil.

Spoznaj 4 najboljša protivnetna živila, ki jih priporočajo nutricionisti.

Jabolka

Morda se ti zdi klišejsko, ampak sadje, ki že desetletja preganja zdravnike stran ima ogromne zdravilne koristi in ga je resnično vredno vključiti v vsakdanjo prehrano. Jabolka vsebujejo antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom, ki poškodujejo celice, lahko pa tudi znižajo ravni slabega holesterola, medtem ko zvišajo ravni dobrega, s čimer se zmanjša tveganje za srčne bolezni.

Srednje veliko jabolko vsebuje manj kot 100 kalorij in 4 grame vlaknin, ki regulirajo tvoj prebavni sistem, zaradi česar se dlje časa počutiš sito. Z vitaminoma C in B ter manjšimi količinami kalija, vitamina K in mangana je jabolko eno od najbolj koristnih sadežev za tvoje črevo in srce.

Avokado

(Unsplash)

Nikar se ne izogibaj avokadu zaradi visoke vsebnosti maščob – vsebuje veliko zdravih maščob, ki lahko dejansko znižajo ravni sabega holesterola. Avokado ima neverjetno število hranil, ki vsebujejo vitamine E, K in B ter tudi vlaknine. Študije so celo pokazale, da so lahko ekstrakti v avokadu učinkoviti pri zdravljenju sladkorne bolezni, hipertenzije in bi celo lahko preprečili, da bi se predrakave celice še povečale.

Borovnice

(Unsplash)

Nemogoče je spregledati antioksidante, ko govorimo o borovnicah. Ta bogati mali sadež vsebuje fitonutriente in rastlinske polifenole, ki se borijo proti prostim radikalom in lahko zmanjšajo razvoj maščobnih celic. Študija s harvardske medicinske šole je pokazala, da ljudje, ki uživajo več borovnic, doživljajo manj kognitivnega upadanja v nadaljnjih letih. To, z vlakninami bogato sadje pa pomaga tudi stabilizirati tvojo težo in obvladovati hipertenzijo. Nekaj borovnic v kosmičih ali v smutiju je vse, kar potrebuješ, da najbolje izkoristiš to neverjetno zdravo sadje.

Losos

Ali obstaja način, na katerega ne moreš pripraviti lososa? Ta riba, ki živi le v mrzli vodi je najbolj znana po vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, ki te ščitijo pred srčnimi boleznimi, znižajo krvni tlak, zmanjšajo tveganje za raka in se borijo proti vnetjem. Ampak losos je veliko več kot le omega-3 darilo na tvojem krožniku. Bogat je tudi z beljakovinami, kalijem, selenom in B vitamini. Poleg tega pa je, zahvaljujoč antioksidantu astaksantinu tudi zelo blagodejen za tvojo kožo, saj preprečuje poškodbe.

Pomembno je le, da izbereš divji losos in ne gojenega, saj slednji vsebuje več nezdravih omega-6 maščobnih kislin od divjega.