Domov » FIT » 5 enostavnih sprememb za izboljšanje tvojega metabolizma

5 enostavnih sprememb za izboljšanje tvojega metabolizma

FITLepota & zdravjePrehrana & Recepti
5 enostavnih sprememb za izboljšanje tvojega metabolizma
📷 Profimedia

Imaš počasno presnovo? Ukrepaj z enostavnimi spremembami za hitro izboljšanje metabolizma od jutra do večera!

1. Pri vsakem obroku izberi cela živila: Morda se sliši noro, ampak zaradi žvečljivega sadja, zelenjave in polnozrnatih živil morajo tvoja usta precej bolj garati, visoka vsebnost vlaknin pa potrebuje več energije za prebavo in ta kombinacija skupaj povzroči 10% več pokurjenih kalorij. Zato za hitrejšo in boljšo presnovo vedno izbiraj cela, polnozrnata živila v naravnih oblikah.

2. Ne pozabi na puste beljakovine: Tudi beljakovine zahtevajo več energije za prebavo, hkrati pa te tudi nasitijo za dlje časa, zato ta bistvena hranila poskusi vključiti v vsak obrok v obliki jajc, kvinoje, purana, grškega jogurta, rib,…

3. Pojdi na tla in naredi hitro vajo: Tik pred vsakim obrokom ali prigrizkom pojdi na tla in naredi 20 do 50 sklec/trebušnjakov (količino izberi glede na svojo kondicijo). Kratka vadba pred obrokom, ki ti poviša srčni utrip, ti lahko pomaga tudi do 200 pokurjenih kalorij tekom dneva, mišična masa pa prav tako pomaga do več pokurjenih kalorij.

4. Srkaj zeleni čaj ali vodo: Zeleni čaj vsebuje katehine – antioksidanti, ki za 4% pospešijo metabolizem v mirovanju (približno 80 kalorij na dan). Če pa nisi ljubiteljica toplega zelenega napitka pa tekom dneva srkaj navadno vodo, da preprečiš dehidracijo, ki upočasnjuje metabolizem.

5. Naredi premor: Stres ne vodi samo do tega, da zaužiješ več visoko kaloričnih prigrizkov, ampak lahko tudi zelo upočasni tvoj metabolizem, zato je zelo pomembno, da si med napornim dnevom večkrat vzameš malo pavze. Študije so pokazale, da sedenje eno uro ali več zmanjša količino encimov za izgorevanje maščob v telesu za okoli 90 odstotkov. Zato vstani in zapleši na svoj najljubši komad ali pa pojdi na hiter 5-minutni sprehod. Bi se rada sprostila na delovnem mestu? Med malico pojdi na stranišče in 5 minut meditiraj z zaprtimi očmi.