Zdravje: 5 podcenjenih super živil, ki okrepijo tvoj imunski sistem

Vprašaj kateregakoli strokovnjaka za prehrano o super živilih, ki bi jih morali jesti zdaj v času sezone grip in prehladov in zagotovo ti bo naštel med, organske limone in ingver. Ampak o teh živilih slišimo vsaj desetkrat na dan. Že zdavnaj smo dojeli, da je limona polna vitamina C, ta pa je dober za imunski sistem.

Obstaja pa nekaj živil, ki so popolnoma podcenjena in lahko delajo čudeže tvojemu zdravju. Govorimo o sadju in zelenjavi, mimo katerih se največkrat samo sprehodimo v trgovini in jih sploh ne opazimo. Niso tako popularni kot limona, so pa prav tako učinkoviti.

Ko bodo vsi v pisarnah smrkali, kihali in se smilili sami sebi, boš ti zdrava in vesela, da si upoštevala spodnje nasvete.

Grah
Dejstvo: Zasluži si veliko več pozornosti, kot je ima sedaj. Te majhne kroglice kar prekipevajo od vitaminov, ki se bojujejo proti virusom in okužbam. Zeleni grah je odličen vir vitamina A in C, folatov in vlaknin. Vitamin C pomaga v boju proti okužbam in pomaga obnavljati antioksidante v telesu, kot je vitamin E, medtem ko vlaknine pomagajo ohranjati zdravo črevesje in dajejo občutek sitosti.
Sveži grah lahko v hladilniku hraniš 3 do 4 dni, vedno pa imaš lahko vsaj eno vrečko graha v zamrzovalniku in ga dodajaš v rižote ali k testeninam (grah odmrzneš, ga zmiksaš skupaj z malo avokada, dodaš žličko olivnega olja in začiniš s soljo, poprom in začimbami po izbiri ter primešaš k testeninam).

Cvetača
Ko se te prehlad že loteva, pa takoj začni z uživanjem cvetače. Prihaja iz družine križnic in vsebuje ogromno antioksidantov in glutationa, dva najmočnejša akterja, ko je treba pospešiti okrevanje.
Kuhano cvetačo nalomi na manjše kose, jih pokapaj z malo olivnega olja, potresi z začimbami in zelišči ter popeci v pečici ali na ponvi. Lahko pa koščke kuhane in ohlajene cvetače pomakaš v jogurtovo ali vinaigrette omako za hiter in zdrav prigrizek.

Borovnice
Vitaminom D v kombinaciji s spojino pterostilben, ki jo najdemo v borovnicah, pomaga telesu v borbi proti boleznim. Borovnice vsebujejo tudi ogromno antioksidantov, ki se bojujejo proti znakom staranja.

Brokoli
Tako kot cvetača, je tudi ne najbolj priljubljen brokoli poln antioksidantov in glutationa, ki lahko resnično pripomoreta k hitrejšemu okrevanju po bolezni.

Jajčni rumenjak
Omlete iz jajčnih beljakov imajo že nekaj časa svoj zvezdniški trenutek na sceni zdrave prehrane, vendar pa ti v sezoni prehladov in gripe svetujemo, da si pripravljaš jajca v celoti. Rumenjak ima obilico mineralov, vključno s cinkom in selenom, ki sta zelo pomembna za zdravo delovanje imunskega sistema.