Domov » Zanimivosti » 5 priročnih načinov uporabe čebeljega voska

5 priročnih načinov uporabe čebeljega voska

Zanimivosti
5 priročnih načinov uporabe čebeljega voska
📷 Profimedia

Ja, uporabiš ga lahko tudi za vse to!

Med uporabljaš pri izdelavi različnih sladic in lepotilnih mask za obraz. Ampak ali si vedela, da pridne čebele proizvajajo še eno lepljivo snov, ki jo lahko uporabimo na nešteto načinov? Govorimo o čebeljem vosku – čarobni material, ki ga čebele ustvarijo za izdelavo satja.

Ko čebelarji nabirajo med, je stranski proizvod iz postopka ekstrakcije čebelji vosek. Tega se nato stopi v ploščice, ki jih lahko kupimo. In zakaj bi ga vsekakor morali kupiti: Čebelji vosek je naravna snov, ki jo lahko uporabimo v svojem domu, lepotni rutini in celo pri kuhanju. Ima pa tudi dolg rok trajanja, dobro gori in ima zaščitne lastnosti.

Te zanima, kaj vse še lahko, poleg sveč in balzama za ustnice, narediš iz te dolgotrajne in naravne sestavine?

1. Spoliraj pohištvo
Ali leseni stoli v jedilnici izgledajo nekoliko obrabljeni? Dodaj jim sijaj s povsem naravnim loščilom. Potrebuješ le dve sestavini: zmešaj 1 merico čebeljega voska s 3 mericami olivnega ali kokosovega olja ter stopi na vodni kopeli. Počakaj, da se tekočina ohladi in strdi, nato pa loščilo s čisto krpo nanašaj na les. Z drugo čisto krpo na koncu očisti vse ostanke loščila in stoli bodo izgledali kot novi.

2. Naredi voščenke
Naj ti pri tem projektu pomagajo tvoji otroci. Zmešaj enaki količino čebeljega voska in naribanega mila ter stopi na vodni kopeli. Ko je zmes tekoča, jo prelij v manjše modelčke in v vsako dodaj nekaj kapljic jedilne barve. Dobro premešaj in počakaj nekaj ur, da se voščenke strdijo.

3. Zaščiti čevlje pred vodo
Platnene in usnjene čevlje najprej očisti, nato pa jih premaži s čebeljim voskom. Pomagaj si s sušilcem za lase, da stopiš vosek. Kar je odveč, s čevlja obriši s krpo.

4. Namasti ponve in pekače
Ohrani pekače in ponve kot nove tako, da jih preprosto namastiš s čebeljim voskom. S pomočjo čiste krpe premaži notranjost z voskom in pripravljaj hrano v njih kot običajno. Čez čas bodo dobile ponve in pekači trajni sijoči premaz, kar pomeni, da ti jih ne bo treba čisto vsakič namastiti.

5. Popravi zataknjene zadrge
Ko se zunanje temperature znižajo, je čas da iz omare potegneš topel plašč. Problem? Po več mesecih neuporabe le s težavo premikaš zadrgo gor in dol. Težavo enostavno popraviš tako, da majhen košček čebeljega voska podrgneš bo zobeh zadrge, da jih nekoliko namastiš.