Domov » Lepota & zdravje » 5 razlogov, zakaj bi morala spati gola

5 razlogov, zakaj bi morala spati gola

Lepota & zdravjeZdravje
5 razlogov, zakaj bi morala spati gola
📷 Pexels

Si vedela, da je spanje brez pižame dejansko koristno zate?

Vsaka med nami si želi kvaliteten nočni spanec. In medtem ko obstaja ogromno predlogov, kako točno to storiti, pa se je zdaj izkazalo, da morda obstaja ena preprosta rešitev: slačenje.

Spanje brez oblačil ima številne koristi. Pomaga uravnavati telesno temperaturo, vodi do bolj srečne zveze in lahko prispeva k bolj zdravim genitalijam. Vendar pa je to le nekaj koristi golega spanja. V nadaljevanju razkrivamo 5 razlogov, zakaj bi morala redno spati v Evini obleki.

 

1. Bolj trdno boš spala

Obstajajo trdni dokazi, da znižanje telesne temperature pomaga pri bolj trdnem in globokem spanju. V raziskavi so med leti 2002 in 2011 opazovali 765.000 oseb in ugotovili, da povišana telesna temperatura povzroča slabše spanje, poleg tega pa zmeša tudi cirkadiani ritem, zaradi česar je težko zaspati in spati.

In najboljši način za nižjo telesno temperaturo je golo spanje, poleg tega pa tudi ohranjanje temperature ozračja v spalnici na 18°C, če spiš pokrita z odejo ter na 24°C, če spiš odkrita.

 

2. Zmanjšala boš tveganje za možgansko kap in srčni infarkt

Pomanjkanje spanja prispeva h krajšanju življenja. Čeprav se ti morda sliši smešno, pa bi lahko bilo golo spanje neke vrste preventivno zdravilo. Zakaj?

Če tvoj spanec ni kvaliteten, potem imaš večje tveganje za zdravstvene težave. Študija iz leta 2010 je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo manj kot šest ur na noč, večje tveganje za sladkorno bolezen tipa II in bolezni srca. Študija iz leta 2017 pa je razkrila tudi povezavo med nespečnostjo in kapjo ter srčnim infarktom. Torej, golo spanje lahko izboljša tvoje dolgoročno zdravje.

 

3. Golo spanje lahko izboljša tvoje spolno življenje

Zelo malo verjetno je, da se bo tvoj parnter pritoževal nad tem, da si boš od zdaj naprej želela spati gola. Spanje brez oblačil poveča občutek poveznosti, saj se s partnerjem dotikata drug drugega z večjo površino kože. Stik kože na kožo sproži sproščanje hormona oksitocina, kar povečuje občutke zaupanja in lahko povzroči vzburjenjem, kar lahko pripelje do pogostejšega seksa.

 

4. Lahko zniža krvni tlak

Če se ti je že kdaj zazdelo, da te crkljanje s tvojim partnerjem pomirja, to ni le v tvoji glavi. Študija, objavljena v reviji Biological Psychology, je razkrila, da so ženske pred menopavzo, katerih stopnja oksitocina se je povečala s fizičnim kontaktom s partnerjem, imele počasnejši srčni utrip med počitkom in nižji krvni tlak. Z drugimi besedami, slačenje oblačil omogoča popoln fizični stik, kar ima za posledico neke vrste nenavaden wellness učinek.

 

5. Golo spanje je koristno za tvojo kožo

Koža je največji organ tvojega telesa in potrebuje kisik. Ni boljšega načina za zagotavljanje maksimalne količine kisika v telesu, kot spati brez oblačil, saj se s tem povečuje pretok zraka v tvoje genitalije, kar lahko pomaga pri preprečevanju okužb z glivicami.