Domov » FIT » 5 razlogov, zakaj bi morala vsak dan narediti stojo

5 razlogov, zakaj bi morala vsak dan narediti stojo

FITLepota & zdravjeZdravje
5 razlogov, zakaj bi morala vsak dan narediti stojo
📷 Profimedia

Stoja je zelo podcenjena vaja zaradi enega razloga: večina ljudi misli, da je ne more narediti.

Čeprav v otroštvu nisi trenirala gimnastike, trenutno pa se ne ukvarjaš z jogo, to še nikakor ne pomeni, da ne moreš začeti delati stoje vsak dan.

Poleg tega, da v tebi prebudi otroka in jo je ena sama zabava delati, dejansko obstaja ogromno zdravilnih razlogov, zakaj bi morala stojo delati čisto vsak dan.

Ne glede na to ali jo boš naredila ob steno ali samostoječo, ti v nadaljevanju razkrivamo 5 razlogov, zakaj bi morala stojo delati vsak dan, dan za dnem.

1. Učvrsti zgornji del telesa

Če želiš nekaj časa stati obrnjena na glavo z rokami trdno na tleh, boš potrebovala precej močne roke, ramena in hrbet. Popolnoma nič nenavadnega ni, da se začetniki začnejo tresti že po nekaj sekundah stanja na rokah.

Za postopno učvrstitev zgornjega dela telesazačni delati stojo ob steno s tremi serijami po 5-10 sekundnim stanjem na rokah in nato nadaljuj z 1-2 minutnim stanjem na rokah brez premora. Stojo delaj vsak dan in opazuj, kako se krepijo mišice zgornjega dela telesa.

2. Izboljša ravnotežje

Če si že kdaj poskušala narediti stojo, potem veš, da poleg moči potrebuješ tudi spretnost izravnave, če se želiš nekaj časa obdržati na rokah. Še posebej samostoječa stoja zahteva, da imaš popoln nadzor nad svojimi mišicami in neprestano malenkostno popravljanje drže, da se izogneš padcu.

Vadi samostoječo stojo ali pa naredi stojo ob steno in poskušaj noge odmakniti stran od stene za čim dlje časa. Ta vadba bo izboljšala tvoje ravnotežje kot nobena druga.

3. Lahko izboljša tvoje razpoloženje

Ne samo, da boš zaradi delanja stoj močnejša in imela boljše ravnotežje, ampak se boš zaadi njih počutila tudi bolj srečno, saj ima pospešen dotok krvi v možgane vzpodbujevalen in pomirjujoč učinek, še posebej v trenutkih, ko si zelo pod stresom.

Še en način, kako lahko stoje izboljšajo tvoje razpoloženje pa je, da se zaradi njih zmanjša proizvodnja stresnih hormonov (kortizola), zaradi česar se boš počutila sproščeno in razbremenjeno.

4. Učvrsti mišice trebuha

Pozabi na dolgočasne in utrujajoče vadbe, ki se osredotočajo samo na tvoje trebušne mišice. Naredi stojo, ki je zabavna, hkrati pa krepi tudi mišice trebuha.

Ker te stoja na rokah prisili h konstantni stabilizaciji mišic, moraš zaradi tega tudi neprestano stiskati trebušne mišice. Vadi stojo vsak dan in kmalu se boš lahko pohvalila z uravnoteženim in močnim osrednjim delom telesa.

5. Izboljša zdravje kosti, cirkulacijo in dihanje

Stoja je vbistvu vzdržljivostna vaja z lastno težo, ki pomaga krepiti kosti, zaradi česar boš manj nagnjena k osteoporozi. Stoje so koristne tudi za tvojo hrbtenico ter izboljšajo zdravje kosti v ramenih, rokah in zapestjih.

Stanje na rokah z glavo navzdol poveča cirklacijo v zgornjem delu telesa, medtem pa zmanjšuje pritisk v nogah in stopalih ter hkrati razteza membrano, kar lahko poveča dotok krvi v pljuča.

Tako, zdaj veš, zakaj bi morala stojo umestiti v svojo dnevno rutino, pa tudi če le nekajkrat na teden. Ne samo, da bo pri tem imelo koristi tvoje zdravje, ampak se boš tudi noro zabavala medtem, ko jo boš delala!