fbpx

5 razlogov, zakaj nikoli več ne bi smela jesti kečapa

Raje dvakrat premisli, preden pomočiš krompirček v to rdečo omako!

1. Ena sama jedilna žlica vsebuje več sladkorja kot čokoladni piškot.

Kar težko verjeti, kajne? Vendar pa, ko je dodatek jedem sladkan z visoko fruktoznim koruznim sirupom samo zato, da ima tako slasten okus, nastane velik problem. Ena jedilna žlica kečapa vsebuje kar 3,7 gramov sladkorja in če vsak krompiček pomočiš v to rdečo omako, boš tako pojedla sladkorja za vsaj nekaj čokoladnih piškotov.

2. Prevlada nad vsem, česar se dotakne.

Ena od najpomembnejših sestavin v kečapu? Sladkor. Je tako zelo sladek, da nadvlada nad okusom vsakega živila, ki se ga dotakne.

3. Ima čudno teksturo.

Ostali prehranski dodatki imajo prepoznavne teksture: majoneza je lepo kremasta, gorčica je bolj svilnata. Kaj pa kečap? Nekakšna zdrizasta vodena struktura, ki vsakič, ko jo želiš lepo iztisniti iz tube, špricne povsod naokoli.

4. Vonj.

Sploh ti ni potrebno biti blizu kečapa, saj ga zavohaš že na daleč. Ima osladen paradižnikov vonj, s pridihom žarkosti, ki kar noče in noče stran.

5. Ljudje so obsedeni.

Čeprav je majoneza še vedno najbolj priljubljen dodatek jedem, pa je kečap takoj za njo na drugem mestu. To pa zato, ker ne obstaja jed, kamor ga ljudje ne bi dodajali: jajca, omlete, palačinke, potem pa so tu še toasti, sendviči, pečen piščanec, pizza, krompirček, hot dog…