5 sirov, ki vsebujejo najmanj laktoze
Odlična novica za vse, ki ste občutljive na laktozo!
Je pred teboj plošča sira, ti pa si občutljiva na laktozo? Situacija ni tako dramatična, saj na srečo obstajajo siri, ki vsebujejo tudi manj laktoze in jih bo tvoje telo zaradi tega lažje prebavilo. Predstavljamo ti 5 sirov, ki vsebujejo le sledove laktoze.
1. Parmigiano-Reggiano
Si si zaželela malo sveže naribanega parmezana na testeninah? Večina trdih in staranih sirov so varna izbira, saj se večina laktoze izsuši s sirotko, še več pa jo v procesu staranja razgradijo encimi. Drobljivi siri, ki jih lahko nastrgamo, kot so parmigiano-reggiano, grana padano in pecorino so starani več kot eno leto, kar pomeni, da takrat ko jih uživaš ti, ne vsebujejo praktično nič laktoze.
2. Čedar
Čedar naj bi vseboval 0,1 grama laktoze ali manj na porcijo v primerjavi s približno 12 grami v skodelici mleka. Natančne količine se razlikujejo glede na znamko in vrsto, zato je dobro preveriti vsebnost sladkorja na prehranski nalepki (laktoza je mlečni sladkor). Nasvet: sir z močnejšim okusom je boljši, saj je staran dlje časa.
3. Švicarski
Švicarji tako zelo obožujejo svoj sir, da so izvedli celotno raziskavo, v kateri so določili vsebnost laktoze v nekaterih najbolj priljubljenih sortah v regiji. In mnogi med njimi – tudi Gruyère, Emmentaler in raclette – so imeli prenizke ravni laktoze, da bi jih sploh lahko zaznali.
4. Camembert
Presenečenje: niso vsi kremasti siri prepovedani. Nekateri kremni siri, na primer Camembert in njegov blažji bratranec Brie, povprečno vsebujeta dva grama laktoze ali celo manj na porcijo.
5. Gouda
Nizozemski sir se dejansko lahko zelo razlikuje: ponavadi je narejen iz kravjega mleka, lahko pa tudi iz kozjega ali ovčjega in ga lahko staramo vse od nekaj tednov pa do dveh let. Saj veš, bolj kot je staran, boljše je.