5 zdravih živil, s katerimi se res ne sme pretiravati

Vsi smo že slišali izraz “vse v zmernosti”, vendar pa se je tega zelo težko držati, ko je pred nami slastna torta ali sladoledna kupa. In ta izraz ne velja le za nezdrave slaščice, ampak tudi za številna zdrava živila.

Vzemimo za primer vodo, ki je neizmerno zdrava za nas, vendar pa lahko pretiravanje z njo poruši ravnovesje elektrolitov. S tem v mislih bi se morali vedno zavedati, koliko hrane in pijače dejansko zaužijemo, pa četudi je ta splošno znana kot zelo zdrava. Spoznajte živila, ki jih je zelo pomembno uživati le v zmernih količinah.

1. Masla iz oreščkov

Domače arašidovo maslo - Modna.si
azerbaijan_stockers / Freepik

Masla iz oreščkov se v zadnjem času dodaja k čisto vsem. Od kosmičev, smutijev do uživanja s sadjem, na toastu ali kar tako na žlico. Masla iz oreščkov so sicer polna mononenasičenih maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za zdravje možganov in sklepov, poleg tega pa so tudi vir rastlinskih beljakovin, ki nas ohranjajo dlje časa site. Vendar pa vsebujejo tudi veliko kalorij in zaradi njihove okusne teksture jih lahko kaj hitro zaužijemo preveč. Masla iz oreščkov nikar ne uživajte kar iz kozarca, ampak odmerite porcijo – 1 jedilno žlico, ki vsebuje 95 kalorij.

2. Matcha

Matcha je zdrava alternativa kavi, je polna antioksidantov, vsebuje pa tudi spojino imenovano L-teanin, ki deluje pomirjujoče na možgane. Kofein v matchi se sprošča v telo veliko počasneje kot v kavi, kar pomeni, da ne boste imeli nenadnih dvigov in padcev energije. Vendar pa je matcha kljub vsemu vir kofeina in jo je zaradi tega potrebno uživati v zmernih količinah. Če jo uživate pozno popoldan in zvečer, lahko negativno vpliva na vaš spanec.

3. Izdelki iz soje

Izdelke iz soje v večjih količinah uživajo ljudje, ki so intolerantni na laktozo, vegani in vegetarijanci, saj so odličen vir beljakovin, mononenasičenih maščobnih kislin, selena in cinka, ki vsebujejo antioksidativne lastnosti. Vendar pa so raziskave pokazale, da soja zvišuje raven estrogena, visoka raven estrogena pa lahko prispeva k povečanemu tveganju za raka dojke. Sojine izdelke je potrebno uživati le v zmernih količinah, poleg tega pa sojino mleko občasno zamenjati z mandljevim, ovsenim, kokosovim ali riževim.

4. Suho sadje

azerbaijan_stockers / Freepik

Suho sadje je zdrava alternativa prigrizkom z visoko vsebnostjo sladkorja, ko vam zadiši nekaj sladkega. Bogato je z vlakninami in mikrohranili, vključno s kalijem, magnezijem in železom, poleg tega pa vsebuje tudi veliko naravnih sladkorjev. Preveč suhega sadja pa lahko prispeva k povečanemu tveganju za sladkorno bolezen. Ena porcija suhega sadja znaša približno 2 suhi figi, marelici ali datlja in majhna pest rozin. Ena porcija rozin vsebuje 20 gramov sadnega sladkorja, kar je več kot 2/3 dnevnega odmerka.

5. Rdeča pesa

Rdeča pesa ima številne koristi za zdravje, saj je bogata z vrsto hranilnimi snovmi in nitrati, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak in izboljšati vzdržljivost. Vendar pa pesa vsebuje tudi veliko oksalatov, ki se lahko vežejo s kalcijem in magnezijem ter preprečijo njuno absorpcijo. Nizek vnos kalcija ali slaba absorpcija lahko poveča tveganje za šibke in krhke kosti. Ko se veže na kalcijeve oksalate, lahko prispeva k nastanku sečnih kamnov. Ostala živila, ki vsebujejo veliko oksalatov so špinača, rabarbara in pravi čaji.

Ker lahko kaj hitro začnemo pretiravati z uživanjem zdravih živil, se je potrebno zavedati, kakšne so zdrave porcije in se jih tudi držati. Omenjena živila imajo vsa zdravilne koristi, zato jih je vsekakor priporočljivo uživati kot del zdrave uravnotežene prehrane, vendar vse v zmernih količinah.