5 zdravih živil, s katerimi ne smeš pretiravati
Vsi smo slišali izraz “vse v zmernosti”, vendar pa se je tega zelo težko držati, ko je pred nami slastna torta ali sladoledna kupa. Ta izraz pa ne velja le za nezdrave slaščice, ampak tudi za številna zdrava živila.
Vzemimo za primer vodo, ki je neizmerno zdrava zate, vendar pa lahko pretiravanje z njo poruši ravnovesje elektrolitov. S tem v mislih bi se morali vedno zavedati, koliko hrane in pijače dejansko zaužijemo, pa četudi je ta splošno znana kot zelo zdrava. Spoznaj živila, ki jih je zelo pomembno uživati v zmernih količinah.
1. Masla iz oreščkov
Masla iz oreščkov se v zadnjem času dodaja k čisto vsem. Od kosmičev, smutijev do uživanja s sadjem, na toastu ali kar tako na žlico. Masla iz oreščkov so polna mononenasičenih maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za zdravje možganov in sklepov, poleg tega pa so tudi vir rastlinskih beljakovin, ki te ohranjajo dlje časa sito. Vendar pa vsebujejo tudi veliko kalorij in zaradi njihove okusne teksture jih lahko kaj hitro zaužijemo preveč. Masla iz oreščkov nikar ne uživaj iz kozarca, ampak odmeri porcijo – 1 jedilno žlico, ki vsebuje 95 kalorij.
2. Matcha
Matcha je zdrava alternativa kavi, je polna antioksidantov, vsebuje pa tudi spojino imenovano L-teanin, ki deluje pomirjujoče na možgane. Kofein v matchi se sprošča v telo veliko počasneje kot v kavi, kar pomeni, da ne boš imela nenadnih dvigov in padcev energije. Vendar pa je matcha kljub vsemu vir kofeina in jo je zaradi tega potrebno uživati v zmernih količinah. Če jo uživaš pozno popoldan in zvečer, lahko negativno vpliva na tvoj spanec.
3. Izdelki iz soje
Izdelke iz soje v večjih količinah uživajo ljudje, ki so intolerantni na laktozo, vegani in vegetarijanci, saj so odličen vir beljakovin, mononenasičenih maščobnih kislin, selena in cinka, ki vsebujejo antioksidativne lastnosti. Vendar pa so raziskave pokazale, da soja zvišuje raven estrogena, visoka raven estrogena pa lahko prispeva k povečanemu tveganju za raka dojke. Sojine izdelke je treba uživati v zmernih količinah, poleg tega pa sojino mleko občasno zamenjati z mandljevim, ovsenim, kokosovim ali riževim.
4. Suho sadje
Suho sadje je zdrava alternativa prigrizkom z visoko vsebnostjo sladkorja, ko ti zadiši nekaj sladkega. Bogato je z vlakninami in mikrohranili, vključno s kalijem, magnezijem in železom, poleg tega pa vsebujejo tudi veliko naravnih sladkorjev. Preveč suhega sadja lahko prispeva k povečanemu tveganju za sladkorno bolezen. Ena porcija suhega sadja znaša približno 2 suhi figi, marelici ali datlja in majhna pest rozin. Ena porcija rozin vsebuje 20 gramov sadnega sladkorja, kar je več kot 2/3 dnevnega odmerka.
5. Rdeča pesa
Rdeča pesa ima številne koristi za zdravje, saj je bogata z vrsto hranilnih snovi in nitratov, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak in izboljšati vzdržljivost. Vendar pesa vsebuje tudi veliko oksalatov, ki se lahko vežejo s kalcijem in magnezijem ter preprečijo absorpcijo. Nizek vnos kalcija ali absorpcija lahko poveča tveganje za šibke in krhke kosti. Ko se veže na kalcijeve oksalate, lahko prispeva k nastanku sečnih kamnov. Ostala živila, ki vsebujejo veliko oksalatov so špinača, rabarbara in pravi čaji.
Ker lahko kaj hitro začnemo pretiravati z uživanjem zdravih živil, se je potrebno zavedati, kakšne so zdrave porcije in se jih tudi držati. Omenjena živila imajo vsa zdravilne koristi, zato jih je vsekakor priporočljivo uživati kot del zdrave uravnotežene prehrane, vendar vse v zmernih količinah.