Domov » Lepota & zdravje » 5 živil za izboljšanje plodnosti in povečanje proizvodnje progesterona

5 živil za izboljšanje plodnosti in povečanje proizvodnje progesterona

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
5 živil za izboljšanje plodnosti in povečanje proizvodnje progesterona
📷 Tone It Up

Progesteron je pomemben ženski spolni hormon, ki ga sintetizirajo nadledvične žleze in jajčniki. Ima ključno vlogo pri menstrualnem ciklusu, plodnosti in razvoju zarodka. Vzdrževanje visokih koncentracij progesterona je bistvenega pomena za normalno in zdravo nosečnost.

Neravnovesja v ravneh progesterona povečajo tveganje za spontani splav, okrepijo PMS simptome, moteno delovanje ščitnice, povečanje telesne mase, fibrocistične prsi, nepravilen menstrualni ciklus in celo neplodnost.

Na srečo pa lahko same povečamo ravni progesterona, ohranjamo hormonsko ravnovesje in povečamo možnosti za spočetje. Eden od načinov za to je z uživanjem določenih živil.

 

1. Mastne ribe, kot so sardele in losos

Te ribe vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki so ključnega pomena med fazo ovulacije. Pomagajo izboljšati plodnost z izboljšanjem pretoka krvi v maternico, uravnavanjem reproduktivnega zdravja, podpiranjem sproščanja jajčnih celic iz folikla in izboljšanjem kakovosti jajčnih celic.

Omega 3 iz rib in ribjega olja prav tako ožijo krvne žile v spodnjem predelu za hitrejše vzburjenje.

Sardele in losos pa so tudi polni beljakovin in magnezija, ključnih hranil pri proizvodnji progesterona in vzdrževanjem hormonskega ravnovesja.

V kolikor nisi ljubiteljica rib, pa so dobri nadomestki tudi laneno seme, bučna semena, oreščki, okra, špinača, črni fižol in polnozrnate žitarice.

 

2. Ostrige

Ostrige so znane kot živilo za plodnost in povečanje libida, ker vsebujejo velike količine cinka. Cink pomaga izboljšati zdravje tako sperme kot jajčeca. Študije pa tudi kažejo, da uživanje 15 mg cinka pomaga pri izboljšanju ovulacije pri ženskah ter spermi in testosteronu pri moških.

Cink je pomemben tudi za proizvodnjo ustreznih količin progesterona. Najbolje ga je uživati v obliki ostrig pred ovulacijo. Ostala živila, ki so prav tako bogata s cinkom pa so oreščki, jajca, pšenični kalčki, pusto rdeče meso, temna čokolada, rakci, telečja jetra, čičerika, pečen fižol ter semena buče in lubenice.

 

3. Živila bogata z vitaminom B

Vitamini B skupine in druga podporna hranila so nujno potrebna za sprostitev jajčeca, za spodbujanje implantacije, celičnega razmnoževanja in za vzdrževanje optimalne ravni progesterona. B vitamini pomagajo tudi jetrom razgraditi ravni estrogena, da nadzorujejo njegovo količino in vzdržujejo hormonsko ravnovesje.

Živila, bogata z vitaminom B, zlasti z B6, so polnozrnate žitarice, perutnina, pusto rdeče meso, morski sadeži, fižol, krompir, špinača, obogatene žitarice in banane. Cela žita, zlasti oves, vsebujejo tudi vitamin E, ki pomaga pri proizvodnji zdravih jajčec in sperme.

 

4. Sadje in zelenjava bogata z vitaminom C

V foliklu so ob sprostitvi jajčeca našli visoke ravni vitamina C, kar kaže na to, da ima tudi ta vitamin pomembno vlogo pri proizvodnji progesterona.

Jejte veliko citrusov, kivi, paradižnik, brokoli, paprike in ostala živila, ki vsebujejo vitamin C – ta pomaga pri absorpciji železa iz polnozrnatih žitaric, obogatenih žit in fižola.

 

5. Živila bogata z železom

Železo naj bi bilo hranilo, ki je najbolj pomembno za ženske v rodni dobi. Še zlasti je pomembno pri ženskah, ki imajo endometriozo ali zelo močne krvavitve.

Železo je pomemben del rdečih krvničk in se izloča s krvjo. Ker povprečna ženska v treh dneh do enega tedna med menstruacijo izgubi 30 do 40 mililitrov krvi, so zaloge železa izčrpane. Posledice pa so nihanje razpoloženja, utrujenost, napihnjenost in krči.

Fižol, semena, zelena listnata zelenjava, ribe in meso so bogati z železom in/ali beljakovinami. Semena, zelenjava in ribe imajo tudi protivnetne lastnosti, ki pomagajo spodbujati zdrav krvni pretok in blažiti krče.