6 enostavnih načinov, kako izboljšaš svojo držo

Mama ti je vedno govorila, da sedi pokončno, ampak tekom dneva se vsaj desetkrat zalotiš, kako si z roko podpiraš glavo pred računalnikom. Pokončno sedenje je veliko lažje v teoriji kot v praksi, ampak ker tudi majhni koraki štejejo, ti v nadaljevanju predstavljamo nekaj hitrih in enostavnih nasvetov, kako izboljšaš držo.

Torbico nosi na drugi rami
Vsako jutro pred odhodom od doma vzameš telefon, ključe in torbico povezneš na eno ramo. Ampak konstantno nošenje dodatne teže na eni in isti rami (še zlasti, če s seboj nosiš pol kozmetične omarice) lahko čez čas pokvari tvojo naravno držo ter povzroči bolečine v mišicah in hrbtu. Rešitev? Menjaj rami, na kateri nosiš torbico (enkrat na levi, enkrat na desni) in s seboj nosi le najnujnejše stvari. Poleg tega pa so za držo veliko boljše torbice za čez telo, saj veliko bolj enakomerno razporedijo težo.

Prilagodi svoj pogled
Če se konstantno nagibaš k (prenosnemu) računalniku, potem je skrajni čas, da si omisliš dvignjeno stojalo. Pomembno je, da so tvoje uči usmerjene vodoravno pred teboj, saj se s tem izogneš nagibanju vratu in sključevanju ramen, saj to na dolgi rok povzroča bolečine v hrbtu in težave z držo.

Misli na ušesa
Si bila kdaj pozorna na svojo držo med pisanjem sporočila na mobilniku? Tvoja glava se nagne naprej, hrbet pa se upogne. Enostaven trik, s katerim preprečiš upogibanje glave: ušesa ohranjaj poravnana z rameni. Tako boš zravnala hrbtenico in razbremenila vsakršen nepotreben pritisk na vrat.

Ne prekrižaj nog
Še en koristen nasvet za ohranjanje pokončne drže med sedenjem: ramena ohranjaj konstantno neposredno nad boki. To pomeni, da ne smeš imet prekrižanih nog, ampak obe stopali plosko na tleh. Sprva je težko, vendar pa celodnevno sedenje s prekrižanimi nogami na dolgi rok škodi tvoji hrbetnici in križu.

Dvigni stol
Če vsaj 8 ur sediš za računalnikom, potem moraš poskrbeti, da je stol nameščen dovolj visoko. Kako veš, da je na pravi višini? Komolci morajo biti med tipkanjem pod kotom 90 stopinj. V kolikor niso, stol nekoliko dvigni, da razbremeniš pritisk na zgornje trapezne mišice, ki lahko postanejo napete od sključene drže.

Razteguj, razteguj, razteguj
Če ti vrat vedno bolj leze med rami, takoj zravnaj hrbtenico in položi levo roko na desno stran glave in potisni levo uho proti rami. Zadrži 30 sekund in ponovi na drugi strani. Ta gib ponovi dvakrat na dan, da razbremeniš napetost v vratu in hrbtu.