Domov » Prehrana » 6 izjemnih rastlinskih virov beljakovin, ki jih moraš poskusiti

6 izjemnih rastlinskih virov beljakovin, ki jih moraš poskusiti

Prehrana
6 izjemnih rastlinskih virov beljakovin, ki jih moraš poskusiti
📷 Pixabay

Ti veganski viri beljakovin so odličen nadomestek za meso!

Beljakovine. To je beseda, ki v današnji družbi pomeni vse. V zadnjih nekaj letih smo postali vedno bolj obsedeni z vključevanjem vse več beljakovin v našo prehrano in zlasti v zadnjem času se je povečalo zanimanje za neživalske vire beljakovin. Ne glede na to ali si veganka, vegetarijanka ali pa ljubiteljica mesa, čisto vsi imamo lahko koristi od rastlinskih virov beljakovin. So odličen način za popestritev vsakdanjih jedi, poleg tega pa vsebujejo tudi nižje vrednosti nasičenih maščob in “čistejše” vire beljakovin kot piščanec, govedina itd.

Spoznaj 6 najboljših rastlinskih virov beljakovin:

Leča vsebuje najvišji delež beljakovin med vsemi rastlinskimi viri, saj na 100 gramov vsebuje kar 26 gramov beljakovin. So dober vir esencialnih aminokislin in odličen nadomestek v večini jedi, še posebej tistih, ki so močno začinjene, saj dobro absorbirajo okuse, poleg tega pa te tudi nasitijo za dlje časa.

Spirulina je vrsta alge, ki jo lahko gojimo v slani in sladki vodi, vendar se najpogosteje uporablja v obliki suhega praška. Ena čajna žlička tega zelenega praška vsebuje le 20 kalorij in 4 grame beljakovin, poleg tega pa ima tudi številne druge hranilne koristi, vključno s protivnetnimi in antioksidantnimi lastnostmi. Dodaj jo v smoothie ali beljakovinski šejk, da povečaš količino hranil.

Semena konoplje so odličen vir beljakovin, saj več kot 25% njihovih kalorij sestavljajo visoko kakovostne beljakovine, kar je veliko več kot ostala živila iz iste kategorije, kamor spadata tudi laneno seme in chia semena. Semena konoplje so tudi dober vir zdravih maščob, vključno z omega 3 in omega 6 maščobami. Potresi jih po solati namesto oreščkov ali pa naredi domače konopljino mleko tako, da v visoko zmogljivem blenderju zmiksaš vodo in semena konoplje, nato pa tekočino precediš skozi gazo.

Oreški so še en dober vir beljakovin, vendar jih je treba uživati zmerno zaradi njihove visoke vsebnosti maščob. Različne vrste oreškov imajo različne koristi: na primer 100 g mandljev vsebuje 22 g beljakovin, bogati pa so s kalcijem, kar je še posebej koristno za tiste, ki se izogibajo uživanju mleka. 100 g lešnikov vsebuje 15 g beljakovin in visoke vrednosti magnezija, kar je dobro za popravilo mišic in kosti. Indijski oreščki vsebujejo 18 g beljakovin na 100 g in so bogati z bakrom, kar spodbuja zdravo rast las.

Fižol v zrnju je zelo dober nadomestek za meso v jedeh, kot so enolončnice, saj je zelo nasiten in poln beljakovin, vlaknin in vitaminov. Vsebuje 9 g beljakovin na 100 g, ogromno antioksidantov in se uspešno bojuje proti staranju.

Kvinoja je vsekakor superživilo desetletja in nič ne kaže, da bi jo katero drugo kaj kmalu izrinilo s prestola. Vsebuje 13 g beljakovin na 100 g in je odličen dodatek solatam ali nadomestek riža v rižotah. In še eno zanimivo dejstvo: kvinoja ne spada med žitarice, ampak med semena.