7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

6 najboljših živil in napitkov za po športanju

Imaš najboljšo playlisto komadov, fantastično si se raztegnila in nato dala od sebe 150 odstotkov pri vadbi. Kaj pa zdaj? Lahko ješ in piješ karkoli ti srce poželi? Niti najmanj. Hrana in pijača, ki jo zaužiješ v prvih nekaj minutah po vadbi je ena od najpomembnejših in podcenjenih delov športanja.

Da bi tvoje telo čim prej okrevalo, se popravilo in zgradilo novo mišično tkivo, bi morala kmalu po zaključku vadbe zaužiti majhno količino ogljikovih hidratov in beljakovin. Kako kmalu? Raziskave so pokazale, da je po opravljenem treningu obrok najbolje uživati takoj po treningu (to je v 15-ih minutah) in nikakor ne eno uro po treningu, kot velja splošno prepričanje.

S tem mislih ti spodaj predstavljamo 6 najboljših živil in napitkov, ki bi jih morala prinesti s sabo na trening.

Jogurt
Ali skuta. Oba sta odličen vir beljakovin za po treningu. Za dodatek antioksidantov in nekaj koristnih ogljikovih hidratov pa dodaj malo svežega sadja ali narezane zelenjave. Hrana bogata s kalcijem in vitaminom D, kakršna sta jogurt in skuta, pomaga krepiti kosti in preprečevati zlome.

Humus in polnozrnati krekerji
Po treningu si tvoje telo želi živila bogata z ogljikovimi hidrati, saj je pokurilo vse zaloge energije. Da bo obnovila te zaloge energije (oziroma glikogena), na polnozrnate krekerje nanesi malo z beljakovinami bogatega (in zelo okusnega) humusa.

Jajca
In ne le jajčne beljake. Jajčni rumenjaki vsebujejo ogromno vitalnih hranil za možgane in zdravje kosti. S seboj na trening vzemi nekaj v trdo kuhanih jajc, ki jih lahko poješ samostojno ali pa skupaj z rezino polnozrnatega toasta, s katerim zaužiješ šemalo ogljikovih hidratov.

Beljakovinski napitki
Tekoča hranila so odlična izbira za obrok po treningu, ker se lažje absorbirajo in jih posledično lahko telo začne hitreje uporabljati. Naredi si smoothie iz ½ skodelice mandljevega mleka, ene merice beljakovinskega praška in ½ skodelice jagod. Božansko.

Dimljen losos
Mastne ribe so znane po tem, da učinkovito zmanjšujejo vnetja, poleg tega pa so raziskave tudi pokazale, da omega-3 maščobne kisline pomagajo prizmanjševanju bolečin v mišicah. Narediš si lahko zdrav zavitek: na polnozrnat zavitek (wrap ali tortiljo) nanesi malo kremnega sira (ali humusa), preko pa plast dimljenega lososa.

Čokoladno mleko z malo maščob
Za vse tiste, ki pa ne morete jesti takoj po treningu, pa se vsekakor priporoča zaužiti tekočo hrano. Čokoladno mleko je odlična izbira zahvaljujoč okusni kombinaciji ogljikovih hidratov, beljakovinam in vodi. Pazi le pri vsebnosti sladkorja. Zdravo čokoladno mleko si lahko pripraviš tudi sama, da zmešaš mleko in presni kakav.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry