6 napak, ki jih zelo verjetno delaš med kuhanjem zelenjave

Razmočena, uvela, kašasta. Dvigni roko, če bi lahko s temi pridevniki opisala svoje polomije zelenjavnih jedi. Hej, se zgodi. Ampak, če bi rada zelenjavo kuhala tako kot vrhunski šefi, potem beri naprej, saj ti v nadaljevanju razkrivamo, kaj bi že včeraj morala nehati delati.

Zelenjave ne razrežeš na enako velike kose

Popolnoma ok je, če naenkrat kuhaš celo mavrico zelenjave: od paprik, korenja, bučk do gob. Ampak, če kuhaš zelenjavo različne velikosti, potem je zelo pomembno, da jo razrežeš na približno enako velike kose, saj boš samo na ta način zagotovila, da bo vsak grižljaj popolno skuhan (ne premalo, ne preveč).

Pražiš na napačni temperaturi

Ko pečeš zelenjavo v pekaču, si zapomni magično številko: 200°C. Nižje temperature bodo povzročile, da boš iz pečice vzela zmehčano in kašasto korenje. Morda se ti temperatura zdi zelo visoka, vendar je za popoln pražen okus potrebna takšna vročina.

Vreš (ne blanširaš) zelenjavo

Ok, tole je prevetrilo tudi naše možgane. Razlog, zakaj brokoli, ki ga kuhaš doma, nikoli ni tako hrustljav in zelen kot v restavracijah je ta, da ga tam blanširajo. Zelenjavo skuhajo na pari do mehkega, nato pa jo šokirajo pod ledeno vodo, da se preneha kuhati in ohrani lepo in živahno barvo. Ko jo boš potem želela jesti, jo preprosto samo na hitro (nekaj sekund) segrej v ponvi.

Prepozno začiniš

Če šparglje posoliš in popopraš šele tik preden jih zaužiješ, s tem ne daš možnosti okusom, da se popolnoma razvijejo. Veliko bolje bo, če jih boš začinila pred pečenjem (torej takoj, ko jih položiš v pekač ali ponev).

Uporabljaš preveč olja

Zelenjava med kuhanjem vsrka čisto vse, kar dodaš v ponev – vključno s tremi jedilnimi žlicami olivnega olja. Popolnoma dovolj bo, če boš ponev samo malo pokapala z oljem, saj zelenjava med kuhanjem spusti vodo, ki jo vsebuje in s tem navlaži ponev, kar pa prepreči prijemanje.

Ne porabiš celotne zelenjave

Si ravnokar zavrgla stebla od cvetače? Še ne veš, da jih lahko dodaš v multipraktik in narediš cvetačni pire? Zelenjavni ostanki so tudi odličen dodatek juham in enolončnicam, zato nimaš nobenega razloga več, da jih mečeš v koš (če stebla ali listov nimaš namena takoj porabiti, jih enostavno zamrzni).