fbpx

6 nemlečnih živil, ki vsebujejo kalcij

Ne uživaš mlečnih izdelkov? Ni problema!

V zadnjem času se vedno več ljudi odloča za veganstvo, torej da iz svoje prehrane izločijo vse živalske izdelke (vključno z jajci in mlečnimi izdelki), kar dokazuje tudi rast prodaje nemlečnih mlek (kokosovo, mandljevo, ovseno, sojino,…). Ampak ali obstaja kakšna negativna stran takšnega načina prehranjevanja, da izločiš vse mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo (in kalcij)?

Ogroženi so le tisti, ki ne poskrbijo za zadosten vnos ključnih hranil z ostalimi živili. Vegani si morajo zavestno prizadevati za konzumiranje hrane, ki bo nadomestila hranila, ki jih ne vnesejo v telo zaradi izločitve določenih živil. Na primer, izločitev mleka in mlečnih izdelkov lahko povzroči nizek vnos kalcija, kar lahko privede do povečanega tveganja za osteoporozo.

Vendar pa kljub vsemu ni nobenega razloga, da ne bi še naprej vztrajala na veganski dieti, saj lahko kalcij v telo vneseš kljub neuživanju mlečnih izdelkov. Ženske mlajše od 50 let bi morale na dan zaužiti 1000 mg kalcija, ženske starejše od 50 let pa 1200 mg.

Spoznaj nemlečna živila, za katera sploh nisi vedela, da vsebujejo kalcij:

Pomaranče

Mnogo ljudi ne ve, da pomaranče vsebujejo visoke vrednosti kalcija. Z le eno pomarančo na dan v telo vneseš 70 miligramov kalcija, kar je 6% dnevne potrebe po tem mineralu. Poleg tega pa s pomarančo v telo vneseš tudi C vitamin.

Fige

Fige so še eno sadje, ki vsebujejo ogromno kalcija. Medtem, ko vsebujejo tudi veliko količino antioksidantov in vlaknin, lahko s približno petimi suhimi figami v telo vneseš okoli 135 mg kalcija, kar ti pomaga pri doseganju priporočenega dnevnega vnosa.

Brokoli

Brokoli je resnično ena super zelenjava – ne le, da je poln osnovnih hranilnih snovi, vključno z vsemi vitamini od A do K in minerali, kot so magnezij, cink in fosfor, vendar vsebuje tudi izjemno visoke vrednosti kalcija v obliki, ki jo telo zlahka absorbira.

Mandlji

Oreški niso prva stvar, na katero ljudje pomislimo, ko razmišljamo o s kalcijem bogati hrani, vendar pa mnogi oreški vsebuje velike količine kalcija. Še zlasti mandlji so odličen prigrizek, ki ti pomaga povečati vnos kalcija v telo, poleg tega pa tudi ena od redkih beljakovin, ki se v telesu alkalizirajo (običajno beljakovine zakisajo telo), kar pomaga izboljšati imunsko funkcijo in povečati energijo.

Beli fižol

Beli fižol ni le bogat z beljakovinami, železom in vlakninami, temveč je odličen vir kalcija – v povprečju ga vsebuje približno 175 mg na porcijo.

Listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava kot je listnati ohrovt vsebuje zelo malo kalorij ter ogromno kalcija. Dodaj ga v večerni obrok ali pa naredi čips iz listnatega ohrovta. Špinača je še en izjemen vir kalcija, zato jo dodaj v solato ali pa k umešanim jajcem za zajtrk.

Ne spreglej tudi koristi sojinega mleka in 4 opozorilnih znakov, da ne uživaš dovolj kalcija!