6 nemlečnih živil, ki vsebujejo kalcij

Ne uživate mlečnih izdelkov? Ni problema!

V zadnjih letih se vedno več ljudi odloča za prehrano brez laktoze, torej da iz svoje prehrane izločijo vse mlečne izdelke, kar dokazuje tudi rast prodaje nemlečnih napitkov (kokosovo, mandljevo, ovseno, sojino,…). Ampak ali obstaja kakšna negativna stran takšnega načina prehranjevanja, da izločiš vse mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo (in kalcij)?

Ogroženi so le tisti, ki ne poskrbijo za zadosten vnos ključnih hranil z ostalimi živili. Na primer, izločitev mleka in mlečnih izdelkov lahko povzroči nizek vnos kalcija, kar lahko privede do povečanega tveganja za osteoporozo.

Vendar pa kljub vsemu ni nobenega razloga, da ne bi še naprej vztrajali na dieti brez laktoze, saj lahko kalcij v telo vnesete kljub neuživanju mlečnih izdelkov. Ženske mlajše od 50 let bi morale na dan zaužiti 1000 mg kalcija, ženske starejše od 50 let pa 1200 mg. Priporočena zgornja meja za kalcij je 2500 mg na dan za moške med 19 in 50 let, za moške starejše od 51 let pa je meja 2000 mg na dan.

Spoznajte nemlečna živila, za katera morda sploh niste vedeli, da vsebujejo kalcij:

Pomaranče

Mnogo ljudi ne ve, da pomaranče vsebujejo visoke vrednosti kalcija. Z le eno pomarančo na dan v telo vneseš 70 miligramov kalcija, kar je 6% dnevne potrebe po tem mineralu. Poleg tega pa s pomarančo v telo vneseš tudi C vitamin.

Fige

Fige so še eno sadje, ki vsebujejo ogromno kalcija. Medtem, ko vsebujejo tudi veliko količino antioksidantov in vlaknin, lahko s približno petimi suhimi figami v telo vnesete okoli 135 mg kalcija, kar vam pomaga pri doseganju priporočenega dnevnega vnosa.

Brokoli

Brokoli je resnično ena super zelenjava – ne le, da je poln osnovnih hranilnih snovi, vključno z vsemi vitamini od A do K in minerali, kot so magnezij, cink in fosfor, vendar vsebuje tudi izjemno visoke vrednosti kalcija v obliki, ki jo telo zlahka absorbira.

Mandlji

Oreščki niso prva stvar, na katero ljudje pomislimo, ko razmišljamo o s kalcijem bogati hrani, vendar pa mnogi oreški vsebuje velike količine kalcija. Še zlasti mandlji so odličen prigrizek, ki vam pomaga povečati vnos kalcija v telo, poleg tega pa tudi ena od redkih beljakovin, ki se v telesu alkalizirajo (običajno beljakovine zakisajo telo), kar pomaga izboljšati imunsko funkcijo in povečati energijo.

Beli fižol

Beli fižol ni le bogat z beljakovinami, železom in vlakninami, temveč je tudi odličen vir kalcija – v povprečju ga vsebuje približno 175 mg na porcijo.

Listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava, kot je listnati ohrovt, vsebuje zelo malo kalorij ter ogromno kalcija. Dodajte ga v jed, zmksajte v smuti ali pa ga posušite in naredite čips iz listnatega ohrovta. Špinača je še en izjemen vir kalcija, zato jo dodajte v solato, smuti ali pa k umešanim jajcem za zajtrk.