6 presenetljivih načinov, s katerimi nevede upočasnjuješ metabolizem

Takoj pospeši naravno kurjenje kalorij!

Ja, ja, ja, saj vemo, da si to že slišala – za hitrejše kurjenje kalorij potrebuješ več mišične mase, piti moraš veliko ledeno mrzle vode in preživeti manj časa v sedečem/ležečem položaju.

Ampak, obstaja pa še ogromno drugih dejavnikov, ki bi jih morala upoštevati. Morda upočasnjuješ svoj metabolizem in se tega sploh ne zavedaš!

 

1. Izločila si mlečne izdelke

Mišice so bistvenega pomena za ohranjanje metabolizma in ženske, ki so dnevno zaužile tri do sedem porcij mlečnih izdelkov, so izgubile več maščob in pridobivale več mišične mase kot ženske, ki so zmanjšale vnos mlečnih izdelkov.

 

2. Imaš prevroče ozračje

Če želiš kuriti maščobo, potem znižaj temperaturo ozračja.

Ljudje, ki so en mesec spali v spalnicah ohlajenih na 18.8°C, se jim je podvojila količina rjavega maščobnega tkiva – vrsta maščobe, ki kuri, namesto shranjuje kalorije, so ugotovili raziskovalci na Nacionalnem inštitutu za zdravje.

Rjava maščoba postane bolj aktivna v hladnejšem okolju, saj poskuša segreti telo. Bolj kot je aktivna tvoja rjava maščoba, več kalorij boš pokurila tekom dneva.

 

3. Iz prehrane si popolnoma izločila ogljikove hidrate

Študija za študijo ugotavlja, da dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov premaga dieto z nizkim vnosom maščobe. Ampak, to še nikakor ne pomeni, da se moraš popolnoma odreči hidratom, še zlasti pa, če redno telovadiš.

Med vadbo tvoje mišice potrebujejo glikogen iz ogljikovih hidratov shranjen v telesu. Če ne uživaš dovolj OH-jev, bodo ravni glikogena prenizke in posledično ne boš imela dovolj energije za intenzivne treninge. To pomeni, da boš med vadbo (in tudi po njej) pokurila manj kalorij, saj telo ne bo potrebovalo kaj dosti energije za regeneracijo.

Priporočeno je, da pri vsakem obroku zaužiješ eno zvrhano pest ogljikovih hidratov v obliki ovsenih kosmičev, rjavega riža ali sladkega krompirja.

 

4. Uživaš napačne prigrizke

Namesto, da uživaš nizkokalorične riževe krekerje, raje v svojo hrano vnesi oreščke. Polinenasičene maščobne kisline – še zlasti v orehih – lahko povečajo aktivnost določenih genov, ki nadzorujejo izgorevanje maščob, tako da čez dan pokuriš več kalorij. Cilj naj ti bo zaužiti manjšo pest oreščkov (mandljev, orehov) na dan.

 

5. Hrano dosoljuješ z namizno soljo

Morska sol je veliko boljša različica navadne namizne soli, ki ji primanjkuje joda – ključni element, ki spodbuja žlezo ščitnico (ta nadzira metabolizem). Brez ustrezne količine joda ščitnica ne more proizvajati ščitničnih hormonov, zaradi česar se lahko zelo upočasni metabolizem. Najbolje bo, da vedno izbereš jodirano sol. Vsaka četrtina čajne žličke vsebuje skoraj 50% priporočenega dnevnega odmerka joda. Priporočeno pa je tudi, da uživaš z jodom bogato hrano, kot so morske alge, trska, kozice in jajca.

 

6. Pozabljaš na pomembnost jutranje svetlobe

Dnevna svetloba je bistvenega pomena za zdravje tvoje presnove, zato se (čim pogosteje) zjutraj še pred zajtrkom odpravi na sprehod.

Ljudje, ki so se naužili največ jutranje sončne svetlobe, so imeli manjši indeks telesne mase v primerjavi s tistimi, ki so bili na soncu v popoldanskem času. Zgodnja jutranja sončna svetloba naj bi pomagala regulirati cirkadiani ritem, ki nadzira nešteto funkcij v telesu, vključno s tem, kako dobro spiš, koliko hrane zaužiješ in koliko energije pokuriš – vse bistvene sestavine zdravega metabolizma.